colonia-de-lilieci-cueva-de-la-boca

Colonia de lilieci Cueva de la Boca

Situată în apropiere de Monterrey, în nord-est, Cueva de la Boca este una dintre cele mai importante peşteri cu lilieci din Mexic şi prima care a fost cumpărată numai în interesul conservării. Dimensiunea peşterii şi populaţia ei de 20 de milioane de lilieci, ca şi apropierea de graniţa cu SUA i-au asigurat statutul de atracţie turistică. Aceiaşi factori erau gata să-i aducă şi distrugerea.

Conservaţioniştii au descoperit de curând că populaţia de lilieci din Cueva de la Boca şi din alte nouă peşteri accesibile publicului din nordul Mexicului a scăzut cu 90%; în la Boca au mai rămas doar 600 000 de exemplare. Turiştii dornici să exploreze peştera au sufocat lilieci şi puii acestora cu fumul provenit de la făclii improvizate, făcute din cârpe şi sticle de plastic. Din fericire, la numai doi ani după achiziţionare, numărul liliecilor s-a ridicat din nou la 2 000 000.

În fiecare seară, când colonia părăseşte peştera, se aude un fâlfâit puternic de aripi, iar cerul serii se întunecă. Ieşind într-un singur val, prezenţa lor pe cer poate fi sesizată pe un radar Doppler. Cu nas de mops, buză inferioară cutată şi coadă lungă şi moale, aceştia sunt liliecii mexicani fără coadă, una dintre cele 140 de specii de liliac din Mexic.

Importanţa lor ecologică este deosebită datorită unei trăsături specifice: mănâncă viermi plaţi, larve de molii care devorează recolte de porumb în timpul migraţiei, depunându-şi ouăle peste tot, din Texas până la graniţa cu Canada. Liliecii din la Boca parcurg în fiecare noapte peste 96 km şi mănâncă circa 15 tone de insecte. Sunt sanitari perfecţi, distrugând dăunătorii fără să afecteze restul naturii.

Succesul proiectului Cueva de la Boca este acum model pentru dezvoltarea ecoturistică a încă 120 de peşteri cu lilieci aflate de-a lungul graniţei dintre Mexic şi SUA.

CE ESTE

„Peşteră-maternitate” a liliecilor mexicani fără coadă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Monterrey.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Monterrey, la 23 km

NU RATA

Ora 6:00 dimineaţa – liliecii sunt foarte punctuali.

TREBUIE SĂ ŞTII

Adu-ţi o lanternă potrivită, dar nu e musai.