chesapeake-bay

Chesapeake Bay

Chesapeake Bay s-a format în urmă cu 10 000 de ani şi este cel mai mare estuar de pe continent. Lung de circa 320 km, se întinde din sudul Virginiei până în nordul statului Maryland. În această regiune apa e puţin adâncă şi salmastră, fund un punct de întâlnire pentru apa dulce şi apa mareică sărată.

Estuarul e renumit din vechime pentru resursele bogate de hrană marină, mai ales scoici, crabi şi stridii, iar azi aici se recoltează cea mai mare cantitate de fructe de mare din orice alt estuar din Statele Unite.

Linia ţărmului însumează aproape 19 000 km – o zonă magnifică de canale, râuri, teren agricol, oraşe istorice, porturi şi docuri pitoreşti. Aproape 16 milioane de oameni locuiesc în această regiune, iar populaţia continuă să crească, ceea ce înseamnă mai multe case, mai multe şosele, consum mai mare de apă şi de energie, deci zona va avea de suferit.

În anii 1970 au început să se formeze alge din cauza deversărilor agricole şi industriale venite din amonte, aşa că mare parte a vegetaţiei marine a pierit. Dispariţia acesteia a afectat, la rândul său, habitatul marin, ducând la moartea unui mare număr de peşti şi mai ales de stridii.

Stridiile filtrează apa, deci scăderea numărului lor a dus la degradarea calităţii apei. Există numeroase programe de restaurare şi de conservare care încearcă să rezolve aceste probleme, dar până acum nu au avut prea mare succes.

În ciuda acestor dificultăţi, Chesapeake Bay este şi azi o regiune superbă, care merită să fie vizitată pentru miile de specii de plante şi animale – inclusiv o treime din toate păsările marine migratoare care îşi petrec iarna pe coasta Atlanticului.

Caută-ţi un loc liniştit unde să ancorezi, bucură-te de liniştea întreruptă numai de cântecul păsărilor, savurează crabi la un restaurant animat de pe faleză sau caută la Calvert Cliffs dinţi fosilizaţi de rechin – aici fiecare va găsi ceva pe placul său.

CE ESTE

Cel mai mare estuar de pe continent.

CUM AJUNGI ACOLO

Chesapeake Bay se învecinează cu Maryland. Virginia şi Delaware şi este foarte simplu să ajungi acolo de oriunde

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-noiembrie e probabil cea mai bună perioadă, iar din iunie până în octombrie apar crabi cu carapace tare şi moale

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

De-a lungul ţărmului există multe orăşele, dar şi oraşe mari, precum Baltimore şi, ceva mai departe, Washington DC.

NU RATA

Annapolis, „capitala mondială a navigaţiei”.