cenotele-şi-râurile-subterane-din-yucatan

Cenotele şi râurile subterane din Yucatan

Dincolo de plajele populare ale coastei sale caraibiene, Yucatanul ascunde taine magice. Toată peninsula este ca o bucată uriaşă de şvaiţer făcută din calcar.

Găurită de furtuni tropicale milenare, roca poroasă a permis sistemului riveran de aici să pătrundă în inima subterană a locului. Între Playa del Carmen şi Tulum au fost cartografiate vreo 560 km de cursuri de apă care se intersectează -10% din total.

Aceste râuri subterane pot fi foarte lungi. Unul dintre ele curge şerpuit şi capricios pe o lungime de 153 km prin săli cu stalactite şi stalagmite mari cât avioanele şi este atât de îngust, încât în el nu poate să încapă decât un scufundător.

În linie dreaptă, râul respectiv nu acoperă decât maximum 10 km. Meandrele uriaşe de aici explică şi de ce apa proaspătă este atât de bine distribuită în toată peninsula, de ce jungla este atât de bogată şi de ce Imperiul Maya a prosperat în această regiune.

Şi atunci, ca şi acum, la râurile subterane se putea ajunge de la suprafaţă prin cenote, puţuri surpate care seamănă cu nişte bazine luminate de soare, apărute din loc în loc prin vegetaţia densă. Multe au pereţi abrupţi, ca şi cum în roca de calcar s-ar fi forat un puţ. Mayaşii considerau cenotele porţi către „lumea cealaltă” şi, într-un fel, aveau dreptate: toate cenotele sunt conectate la singura sursă de apă proaspătă din zonă.

Coborârea într-o cenotă îţi dă senzaţia de suspendare în interiorul unei nestemate. Puţuri de smarald coboară prin apa cristalină, sclipitoare ca un peşte argintiu, strecurându-se printre rădăcini de copaci şi frunziş care se mişcă leneş. Ceva mai adâncă acolo unde apa proaspătă se întâlneşte cu apa de mare, devine parcă uleioasă şi capătă culori care se învârt într-un caleidoscop.

Când te scufunzi în apa de mare, vederea se limpezeşte, dar frumuseţea stranie e intensificată de lumina verzuie aflată departe, deasupra ta. Cu adevărat magic.

CE SUNT

Sistem regional de apă unic.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Merida/Chichen Itza (vest) sau de la Playa del Carmen (est).

CÂND SA TE DUCI

Noiembrie-mai.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Cancun, Valladolid şi Chichen lua sunt bune baze de plecare.

NU RATA

Înoată în apa limpede a unei cenote.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pentru a înota în peşteri (cenote), ai nevoie de un certificat de înot „în ape deschise”. Pentru înot In toate peşterile (definit drept „peste lumina soarelui”), ai nevoie de pregătirea unui specialist.