Cascada Niagara

Deşi nu este nici cea mai înaltă, nici cea mai lată cascadă din lume, Niagara este cea mai cunoscută cădere de apă. Se întinde de-a lungul graniţei dintre Canada şi Statele Unite şi s-a format în timpul ultimei ere glaciare, când gheţarii din calota Laurentide s-au retras, dând naştere Marilor Lacuri.

Apa scursă din lacul Erie în lacul Ontario a creat un defileu peste escarpamentul Niagara şi, în mileniile care au urmat, a erodat şisturile argiloase de sub stratul dur de rocă dolomitică. Cascada are în prezent o rată de retragere de circa 1 metru pe an.

În partea americană a cascadei se află cam 10% din debitul Niagarei, în timp ce cascada Horseshoe (Potcoava), din partea canadiană, are un debit mult mai mare. Apa curge aici cu uimitoarea viteză de 56,3 km/h.

Triburile indigene o numesc Onguiaahra, „bubuit de tunet”, nume ce reflectă insuficient zgomotul produs de cei 185 000 m3 de apă urlătoare care se prăbuşesc în fiecare minut în defileu.

Vasul Maid of the Mist îi poartă pe vizitatori prin defileu până la baza cascadei Horseshoe, pentru o experienţă cu adevărat remarcabilă şi cam umedă, dar şi pentru curcubeiele fotogenice create de soare prin ceaţă.

CE ESTE

Cea mai cunoscută cascadă din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul din Toronto.

CÂND SĂ TE DUCI

La sfârşitul primăverii sau la începutul toamnei.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Niagara Falls, Ontario, la 4 km.

NU RATA

O plimbare cu barca la baza cascadei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Să ai la tine haine impermeabile.