cape-cod

Cape Cod

Punctul cel mai estic al statului Massachusetts este peninsula numită Cape Cod. Are forma unui braţ cu muşchii încordaţi şi se întinde până la 96 km în ocean, ataşată de continent „la umăr“; deschiderea canalului Cape Cod, în 1914, a transformat peninsula într-o insulă la care se poate ajunge pe poduri.

Acum circa 18 000 de ani, calota de gheaţă Laurentide s-a retras şi s-a topit, ridicând în acest fel nivelul mării. Apa a crescut suficient cât să erodeze depozitele glaciare de pe peninsulă – unele au fost spălate în capătul nordic al peninsulei, altele în sud, şi aşa s-au format insule.

Ţărmul de la Atlantic al peninsulei Cape Cod este şi acum modelat permanent de maree şi de vânt – chiar s-a propus şi s-a aprobat recent construirea unui parc eolian, numit Cape Wind, care ar putea asigura 80% din consumul de energie din Cape.

Cape Cod are o populaţie de circa 230 000 de oameni, dar în fiecare vară vin aici mii de turişti din New England şi chiar de mai departe pentru a se bucura de clima plăcută, plajele frumoase şi delicioasele fructe de mare.

De 100 de ani încoace, insulele vecine tot atrag cele mai bogate şi aristocratice familii din America, în 1961, John F. Kennedy a avut o contribuţie esenţială la obţinerea protecţiei federale pentru 64 km de plajă deschisă şi dune de nisip, precum şi pentru 17 000 ha din Outer Cape, zonă cunoscută acum ca Litoralul Naţional Cape Cod. Dacă nu ar fi reuşit acest lucru, şi această zonă ar fi fost acum supradezvoltată.

Litoralul Naţional (The National Seashore) are o mulţime de habitate şi ecosisteme marine, de estuar şi forestiere, precum şi lande, câmpii de nisip năpădite de iarbă. Multe sunt deosebite şi adăpostesc specii din ce în ce mai rare. Spre nord se află National Marine Sanctuary, unde pasionaţii de balene pot vedea balene cu înotătoare, balene cu cocoaşă şi balene nordice.

CE ESTE

Cea mai frecventată destinaţie de vacantă din New England.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, trenul, feribotul sau maşina

CÂND SĂ TE DUCI

În toiul verii pentru plajă, primăvara şi toamna pentru relaxare

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există oraşe în toată peninsula, de la Wood’s Hole, în sud, până la Provincetown, în capătul nordic.

NU RATA

Insulele Martha’s Vineyard şi Nantucket

TREBUIE SĂ ŞTII

E o zonă frecventată de cei bogaţi si celebri, asa că o şedere aici s-ar putea să fie cam scumpă.