bluegrass-country-kentucky

Bluegrass Country, Kentucky

Bluegrass Country („Ţinutul cu iarbă albastră”) se află în partea central-nordică a statului Kentucky. Este o zonă foarte atrăgătoare, cu dealuri domoale, iarbă de un verde intens, conace elegante de dinainte de război, sate pitoreşti, kilometri întregi de ziduri de piatră sau garduri de lemn şi o grămadă de cai. Tot peisajul e presărat cu o mulţime de distilerii de bourbon, inclusiv celebrul Jim Beam.

Solul calcaros este extrem de fertil, bogat în calciu şi alte minerale. Iarba specifică zonei (Pratensis poa) nu e albastră la propriu, dar primăvara face boboci de un albastru-violet care, privit din depărtare, creează un halou albastru în peisajul idilic. Râul Kentucky, cu topografia lui carstică, traversează această regiune, cu cel mai fertil teren agricol din stat.

Regiunea Bluegrass a început să fie colonizată prin 1770 de familii bogate, ai căror sclavi au ridicat case mari, asemănătoare celor din Anglia – chiar şi împrejurimile parcă seamănă cu cele din ţara-mamă. Azi, fermele încep să piardă teren în faţa dezvoltatorilor, iar regiunea a fost trecută pe lista celor 100 cel mai ameninţate locuri din Fondul Monumentelor Lumii.

Lexington este un oraş original, „capitala mondială a cailor”; într-adevăr, aici se găsesc mai multe crescătorii de cai decât în oricare altă parte a lumii. Iarba albastră, bogată în calciu, este bună pentru oasele acestor animale, care aduc statului Kentucky profituri de milioane de dolari. Kentucky Derby, competiţie ce se ţine anual la Louisville, este cea mai importantă din SUA.

Drumul Bourbonului a fost inventat de producătorii locali şi îţi oferă informaţii fascinante despre istoria şi producerea whisky-ului. Aici o să găseşti cea mai veche distilerie din ţară (Maker’s Mark), dar şi mai multe distilerii mici, specializate, ce produc mărci de care nu s-a auzit nicăieri în America.

CE ESTE

Regiune verde şi liniştită cu peste 500 de crescătorii de cai.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Lexington, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar nu uita că Derby Day se organizează în prima sâmbătă din luna mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Există o mulţime de oraşe şi sate în zonă. Capitala statului este Frankfort.

NU RATA

Satul Shaker, din Pleasant Hill, podurile acoperite, lacul Cedar Creek.

TREBUIE SĂ ŞTII

Muzica bluegrass e numită aşa după formaţia lui Bill Monroe, The Blue Grass Boys, şi nu după această regiune. Bill Monroe, „părintele” muzicii bluegrass, este originar din vestul statului Kentucky.