black-hills-dakota-de-sud

Black Hills, Dakota de Sud

Black Hills (Dealurile Negre) din Dakota de Sud au fost numite aşa din cauza culorii întunecate a pinilor galbeni (Pinus ponderosa) ce le acoperă pantele. Zona se întinde pe circa 12 800 km2 şi a fost adesea descrisă ca „o insulă de copaci într-o mare de iarbă“.

Dealurile sunt presărate cu pajişti alpine bogate, iar în partea sudică se află o savană cu pini uscaţi din cauza aridităţii de altitudine. De fapt, dealurile sunt mai degrabă munţi, înălţimea lor ajungând şi la 2 154 m.

Această regiune legendară e plină de comori, printre care se numără şi una dintre cele mai populare atracţii turistice din SUA, Mount Rushmore. în versanţii săi înalţi de granit sunt sculptate chipurile de 18,5 m a patru dintre cei mai influenţi preşedinţi ai ţării. Chiar la nord de Custer se realizează în prezent o altă sculptură.

Monumentul dedicat lui Crazy Horse, celebrul războinic sioux care l-a învins pe generalul Custer, a fost început în 1939. S-ar putea să fie nevoie de sute de ani pentru a fi terminat; va avea 173 m înălţime şi 197 m lungime şi va fi cel mai mare monument de pe Pământ.

Parcul Statal Custer, în inima regiunii Black Hills, este o zonă uimitoare în care trăiesc numeroase specii de animale, inclusiv bizoni. Poţi merge cu maşina pe impresionanta Needles Highway, care şerpuieşte şi coteşte prin tuneluri şi pe lângă extraordinare formaţiuni stâncoase. Needles Eye, o coloană subţire de stâncă înaltă de aproape 12,3 m, se află chiar la ieşirea dintr-un asemenea tunel.

În regiune există şi oraşe şi sate fascinante, cum ar fi Rapid City, Keystone, Custer, Hot Springs şi Deadwood. Numele lor îţi amintesc de rebeli şi căutători de aur, de cowboy şi indieni; într-adevăr, există şi azi o dispută privitoare la drepturile de proprietate asupra regiunii cu indigenii lakota – tratatul care le confirma dreptul de proprietate a fost încălcat în anii 1870, când în regiune s-au descoperit aur şi argint.

CE ESTE

O regiune superbă, cu parcun naţionale, cascade, animale sălbatice şi recreere.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina din Dakota, Wyoming sau Nebraska.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Sunt oraşe peste tot în zonă. Cel mai mare este Rapid City, în est.

NU RATA

Badlands si Parcul Naţional Yellowstone.

TREBUIE SĂ ŞTII

Aceşti munţi străvechi de granit s-au format cu circa 60 de milioane de ani în urmă şi sunt cei mai vechi din SUA.