formaţiunea-calcaroasă-semuc-champey

Formaţiunea calcaroasă Semuc Champey

În mayaşă, Semuc Champey înseamnă „apă sacră”, iar numele i se potriveşte pe deplin. Nu seamănă cu nimic din ceea ce ai văzut până acum, într-un decor idilic de munte, cu păduri tropicale, o mulţime de animale sălbatice, fluturi în culori strălucitoare, colibri şi pescăraşi care zboară peste tot în jurul tău.

Trebuie să mergi prin pădure, de-a lungul râului Cahabon, ca să ajungi la priveliştea extraordinară: o mulţime de iazuri şi de bazine, cu adâncimi cuprinde între 1 şi 4 m, alimentate de cascade şi râuri care coboară de pe versanţii munţilor.

Apa scânteiază în mii de culori, de la turcoaz palid până la verde smarald şi violet. Apoi îţi dai seama că, de fapt, sub picioarele tale trece un râu; aceste bazine sunt săpate într-un pod natural de calcar care traversează râul Cahabon. Este o privelişte aproape incredibilă şi nu se poate să nu te uimească această frumuseţe copleşitoare.

Râul năvalnic de sub tine curge capricios cu un zgomot asurzitor, intrând in viteză într-un tunel de calcar, ca apoi să iasă iar la suprafaţă, 350 m mai încolo, unde apa din cascada ce curge deasupra podului se amestecă cu apele râului.

E un loc unde ajungi destul de greu, deci merită să petreci o noapte sau două la cort aici. Puţini turişti vin în zonă. Pop să înoţi, să faci scufundări în bazinele din coasta muntelui sau să admiri fauna abundentă – există 90 de specii doar de păsări Merită să faci această călătorie, probabil că este cel mai frumos loc din toată Guatemala.

CE ESTE

Formaţiune calcaroasă unică.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina, 7 ore din oraşul Guatemala, 3 ore din Coban.

CÂND SĂ TE DUCI

În sezonul uscat e mai putină umezeală şi căldură – din noiembrie până în aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lanquin, la 11 km

NU RATA

Peşterile din Lanquin, cu râuri navigabile, animale sălbatice şi artefacte prehispanice.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai bine este să angajezi un ghid care să te ducă pe terenul dens impădurit şi uneori foarte abrupt. Câţiva turişti şi-au pierdut viaţa pentru că au căzut în râu şi au fost absorbiţi în tunelul de sub pod.