valea-marelui-rift-african

Valea Marelui Rift African

Valea Marelui Rift este poate cea mai mare minune a naturii. Uluitoarea falie în scoarţa Pământului s-a format în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, când mişcarea şi dislocarea mai multor plăci tectonice au ridicat la suprafaţă vulcani şi au provocat surparea scoarţei terestre între falii paralele. Riftul se întinde pe circa 6 000 km, din Liban până în Mozambic, iar cea mai spectaculoasă secţiune a lui împarte Kenya în două.

Riftul de Vest este mărginit de cel mai mare lanţ muntos din Africa. Aici se găsesc munţii Kilimanjaro, Kenya, Meru şi alţi vulcani şi tot aici se află şi câteva dintre cele mai mari şi mai adânci lacuri din lume. Izvoare cu apă fierbinte stau mărturie pentru activitatea vulcanică permanentă a regiunii.

Un şir de lacuri se întind de-a lungul Văii Marelui Rift. Unele, precum Naivasha, sunt cu apă dulce, ajutând la irigarea de livezi şi grădini fertile cu flori şi legume, multe exportate în Europa. Altele, precum lacul Bogoria, au ape pline de carbonat de sodiu, unde cresc alge albastre şi verzi care creează un habitat perfect pentru tilapia şi alte specii de peşte, ceea ce atrage şi un mare număr de păsări.

Lacul Nakuru se află în cel mai jos punct din Valea Marelui Rift, între aflorimentul Mau şi Munţii Aberdare. Şoseaua care vine din Nairobi urcă lin şi se opreşte brusc la marginea riftului. Aici, valea are adâncimea maximă, prăbuşindu-se dramatic circa 1 800 m, oferindu-i vizitatorului o privelişte uimitoare.

Parcurile naţionale şi rezervaţiile de vânătoare din Valea Marelui Rift adăpostesc sute de mii de animale exotice care pasc sau vânează pe întinderile aurii de iarbă. Nu există loc la fel de extraordinar niciunde pe Pământ şi nu-i de mirare că aici s-au găsit şi rămăşiţele primilor strămoşi ai omenirii, care le-au oferit cercetătorilor informaţii esenţiale despre evoluţia noastră.

CE ESTE

Cea mai impresionantă formaţiune geologică din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nairobi.

CÂND SĂ TE DUCI

lulie-septembrie şi decembrie-februarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nairobi, la 60 km.

NU RATA

Rezervaţia de vânătoare Samburu, Parcul Naţional Naivasha, Parcul Naţional Poarta Diavolului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Superba carte scrisă de Karen Blixen, Departe de Africa, oferă o fascinantă perspectivă asupra unor personaje exotice întâlnite de ea în cei 17 ani pe care i-a petrecut în Valea Marelui Rift cultivând cafea, la începutul secolului XX.