tsingy-din-bemaraha

Tsingy din Bemaraha

Situată la circa 80 km în interiorul coastei vestice a Madagascarului, o mare parte din această rezervaţie este o masă de vârfuri ascuţite de calcar, numite tsingy în malgaşă; unele dintre ele au înălţimi de 50 m şi sunt întretăiate de canioane şi defileuri. Declarată rezervaţie naturală în 1927, această extraordinară pădure minerală a fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1990 şi e deschisă parţial pentru vizitare abia din 1998.

Aceste formaţiuni stâncoase ciudate, unice în Madagascar, au fost create prin eroziune; aciditatea ploilor a dizolvat treptat, de-a lungul secolelor, roca din acest platou calcaros. Vârfurile sunt atât de apropiate unul de celălalt, încât este practic imposibil să treci printre ele; totuşi, agilitatea multor specii de lemurieni nu e deloc tulburată de acest relief cu muchii ascuţite ca lama de cuţit.

Graniţa estică a rezervaţiei este dominată de faleza Bemaraha, care se ridică impunătoare la înălţimea de 400 m deasupra văii râului Manambolo. Partea de nord, închisă publicului, este un amestec de dealuri domoale şi extruziuni calcaroase.

Insula Madagascar e celebră pentru diversitatea unică a faunei sale: aproape 90% din speciile care se găsesc pe această insulă frumoasă, cea de-a patra din lume ca mărime, există doar aici, iar Rezervaţia Tsingy din Bemaraha este singurul loc din lume unde trăiesc anumite plante şi animale rare, unele aflate pe cale de dispariţie. La baza vârfurilor calcaroase curg numeroase izvoare, apa lor fiind o sursă importantă de captare pentru regiune, mai ales pentru cea de vest.

CE ESTE

Rezervaţie în care se află „o pădure” de vârfuri calcaroase unice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Antanananvo până la Antsalova, apoi cu maşina (4×4).

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Morondava, la 225 km.

NU RATA

Necropolele din defileul Manambolo „Bulevardul baobabilor” din apropiere de Morondava.

TREBUIE SĂ ŞTII

În interiorul rezervaţiei nu există posibilităţi de cazare. Cel mai apropiat hotel se află la 150 km. Drumul pe şosea este dificil şi durează mult.