salbaticia-lapalala

Sălbăticia Lapalala

Locul care poartă poeticul nume de Sălbăticia Lapalala se găseşte în interiorul Rezervaţiei Biosferei UNESCO Waterberg, în provincia Limpopo, la doar trei ore şi jumătate de mers cu maşina de Johannesburg. Deşi poartă acest nume, Lapalala este de fapt o rezervaţie naturală particulară, creată prin unificarea a 19 ferme între anii 1981-1999. În prezent are o suprafaţă de circa 360 km2, dar există planuri pentru extinderea ei.

Sălbăticia Lapalala se caracterizează prin întinderi nesfârşite de câmpii înalte şi dealuri colţuroase, străbătute de ravene abrupte. Vegetaţia predominantă este veldul de arboret – câmpii punctate din loc în loc de pâlcuri dese de copaci şi arbuşti înalţi. Viaţa întregii zone este întreţinută de cei 90 km de cursuri de râu care străbat regiunea, cel mai important dintre ele fiind Palala, cu bazine de apă limpede şi cascade zgomotoase.

În acest teritoriu în mare parte neatins, vizitatorul are ocazia să vadă animale sălbatice fie instalat pe scaunul maşinii sale de teren, fie pe jos, însoţit de un ghid. Aici trăiesc bivoli, hipopotami, crocodili, zebre, leoparzi, babuini, o mulţime de specii de antilopă, dar şi peste 280 de specii de păsări. Însă primii pe lista animalelor din Lapalala sunt rinocerul negru şi rinocerul alb (deasupra).

Vânate până aproape de extincţie, ambele specii au reuşit să fie salvate prin eforturile susţinute ale unor conservaţionişti.

Este simplu să deosebeşti rinocerul alb de cel negru – dar nu din motivul sugerat de numele lor. Rinocerul negru (Dicero bicornis) este mai mic şi are buza superioară mai ascuţită, utilă la prinderea frunzelor şi lăstarilor cu care se hrăneşte.

Dimpotrivă, rinocerul alb (Cerototherium simum) are o gură foarte largă pe care o foloseşte pentru a rupe smocuri mari de iarbă. Motivul pentru care se numeşte rinocerul alb se datorează faptului că wide (,,larg“) sună în afrikaans la fel ca white („alb“, în engleză); în realitate, ambele specii de rinocer au aceeaşi culoare.

Faptul că poţi vedea de aproape ambele specii în aceeaşi zi îţi lasă o amintire de neşters şi face din Lapalala un loc special.

CE ESTE

Rezervaţie naturală particulară.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu autobuzul din Johannesburg.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând ai ceva de văzut.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Vaalwater, la 50 km sud-vest.

NU RATA

Centrul Ecologic Waterberg, Melkrivier.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea în rezervaţie se plăteşte. Vizitele cu maşina sau pe jos, cu ghid, trebuie rezervate din timp.