rezervaţia-naturală-vallee-de-mai-insula-praslin

Rezervaţia Naturală Vallee de Mai, insula Praslin

Frumoasa insulă Praslin se află la 50 km nord-est de Mahe, insula principală din Seychelles. Printre dealurile din mijlocul ei se găseşte una dintre cele mai mici şi mai frumoase rezervaţii naturale înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, înconjurată la rândul ei de Parcul Naţional Praslin.

Această insulă este paradisul tropical din visele tuturor: înconjurată de plaje albe de nisip strălucitor şi de ape turcoaz. Pe teritoriul ei se află o mare bogăţie de floră şi faună, cu multe specii endemice. Climatul este constant tot timpul anului, insula stând liniştită în afara centurii cicloanelor.

Vallée de Mai are numai 18 ha, dar este unică: găzduieşte rămăşiţele unei păduri de palmieri care odinioară acoperea toată insula, dar ceea ce a rămas se află, practic, în starea originară.

Toate cele şase specii endemice de palmieri de Seychelles se găsesc aici, remarcabili fiind cei 6 000 de palmieri coco-de-mer, una dintre minunile lumii vegetale. Aceşti copaci extraordinari au devenit legende. Trunchiurile lor drepte şi netede se ridică la 30-40 m, încununate de evantaie mari şi ţepene de frunze şi fructe uriaşe, lungi de circa 50 cm şi cu o greutate care poate ajunge la 20 kg.

Sunt cele mai mari seminţe de pe Pământ. Arborii de sex bărbătesc şi femeiesc cresc unul lângă altul, iar masculul, mai mare, pare că îşi protejează perechea. Aparatul lor reproducător este asemănător cu al oamenilor.

Copacul produce unul sau două buchete de nuci cu forme specifice în fiecare an. Germinarea şi creşterea fiind foarte lente, palmierii coco-de-mer trăiesc sute de ani – cele mai vechi specimene au peste 800 de ani.

Pădurea din vale, virgină până în 1930, conţine multe alte plante şi copaci remarcabili şi oferă adăpost pentru un mare număr de animale sălbatice. Cameleoni, şopârle gecko şi şerpi se târăsc pe sub vegetaţia de pe jos, iar în cele două râuri care curg prin vale trăiesc crabi endemici de apă dulce, creveţi mari şi singurul peşte endemic de apă dulce din Seychelles.

Peste 100 de specii de păsări zboară printre ramurile copacilor, inclusiv remarcabilul papagal negru, care trăieşte doar aici.

Nu e, aşadar, o surpriză că în 1881, atunci când a vizitat zona, generalul Cordon din Khartoum a declarat că a văzut grădina raiului, copacul înţelepciunii şi fructul interzis (coco-de-mer).

CE ESTE

Singurul habitat pentru coco-de-mer, care are cea mai mare sămânţă din regnul plantelor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul de la Victoria, pe insula Mahé.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Victoria, la 50 km.

NU RATA

Restul insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

În Vallé de Mai se percepe o mică taxă de intrare. Pentru a scoate din ţară seminţe de coco-de-mer ai nevoie de o licenţă guvernamentală.