rezervaţia-malamala

Rezervaţia MalaMala

Rezervaţia MalaMala este un sanctuar pentru animale sălbatice care se întinde pe o suprafaţă de 160 km2, în provincia Mpumalanga. Înfiinţată în 1927, MalaMala se mândreşte că este cea mai veche rezervaţie din Africa de Sud. La un moment dat era paradisul vânătorilor care voiau să-şi treacă în palmares „Cei Cinci Mari“, dar din 1964 aici nu se mai fac decât filme.

O mare parte din MalaMala este savană africană ca la carte, cu un număr impresionant de specii, cel mai bogat de pe continent, în plus, mai are nişte aşi în mânecă pentru care a devenit una dintre destinaţiile de vânătoare cele mai căutate.

Primul ar fi dimensiunea, care îi garantează vizitatorului un habitat variat şi bogat. Al doilea este faptul că, spre norocul ei, împarte cam 19 km de graniţă neîngrădită cu Parcul Naţional Kruger. Această simplă întâmplare geografică aduce uriaşe beneficii rezervaţiei.

Al treilea, MalaMala este binecuvântată cu prezenţa pe teritoriul ei a râului dătător de viaţă Sand. Circa 20 km din cursul acestui râu permanent se află aici, curgând de la nord la sud şi atrăgând turme uriaşe de erbivore care pasc pe malurile lui, ca să nu mai vorbim de prădătorii care le vânează.

Pentru a permite tuturor animalelor din Parcul Naţional Kruger să vină la rau toate taberele de cazare din MalaMala se allă pe malul vestic, iar pe tot teritonul rezervaţiei densitatea şi implicarea omului sunt supravegheate foarte strict.

Rezultatul acestei bune administrări se vede în statisticile rezervaţiei. In mod normal, leul, leopardul, elefantul, rinocerul şi bivolul îşi fac aici apariţia 335 de zile pe an. Aşa că pentru vizitatorul care face o singură călătorie în viaţă pentru a vedea „Cei Cinci Mari“ ai Africii, MalaMala e puţin probabil să-l dezamăgească.

Turiştii cazaţi în rezervaţie beneficiază de serviciile unui ghid personal şi al urmăritorilor shangaan. Aceşti experţi cunosc bine zona şi animalele de aici. Într-un Land Rover decapotabil sau pe jos, cu un paznic înarmat, ziua sau noaptea, aceşti ghizi îţi garantează o experienţă memorabilă şi posibilitatea de a face cele mai frumoase fotografii cu animale sălbatice din Africa.

CE ESTE

O rezervaţie naturală particulară.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Johannesburg până la aerodromul MalaMala sau cu maşina din Johannesburg.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând te duci ai multe de văzut. Septembrie-martie e o perioadă în care poate să fie extrem de cald.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Newington, la 19 km vest.

NU RATA

Sun City, Las Vegasul din veld al Africii de Sud.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ca să poţi vizita MalaMala trebuie să stai la o cabană din rezervaţie, în zonă bântuie malaria.