rezervaţia-de-vânătoare-selous

Rezervaţia de Vânătoare Selous

Rezervaţia de Vânătoare Selous are o suprafaţa enormă, de circa 50 000 km2. Destul de mare încât să fie o ţară în sine, ocupă doar 5% din Tanzania şi e mai mare decât Elveţia.

A fost înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1982, dar anumite secţiuni fuseseră desemnate zone de vânătoare încă din 1905; în 1922, când s-a extins cu alte suprafeţe de teren, a primit numele lui Fredrick Selous, un popular explorator şi scriitor din perioada victoriană. Suplimentările constante de teren l-au transformat într-unul dintre cele mai mari parcuri de vânătoare din lume.

Relieful este alcătuit din coline domoale împădurite, câmpii acoperite de ierburi neobişnuit de bogate şi vegetaţie încâlcită, precum şi din râul Rufiji şi delta lui. Acest râu impresionant este sângele parcului: curge prin defileul stâncos şi îngust Stiegler şi, împreună cu afluenţii, formează în deltă râuri de nisip, lacuri în formă de U, lagune şi canale, principala sursă de apă a regiunii.

Cunoscut în primul râu pentru uriaşele turme de elefanţi care migrează anual peste graniţa parcului în Rezervaţia de Vânătoare Niassa din Mozambic, parcul găzduieşte o mulţime de alte animale mari. Lei, leoparzi şi gheparzi prosperă în zonă, vânând antilope, gazele şi zebre.

O treime din câinii sălbatici africani care au mai rămas trăiesc foarte bine la Selous, unde mai sunt şi câţiva dintre ultimii rinoceri negri din regiune. Pe râu trăiesc hipopotami şi crocodili, precum şi 440 de specii de păsări.

Selous are numeroase tabere şi cabane de safari, aflate în general în preajma defileului, dar parcul nu este locuit.

În timpul sezonului ploios, drumurile sunt impracticabile, dar la tabere se poate ajunge cu avionul. Partidele de safari cu barca sunt din ce în ce mai populare. Aici este unul dintre puţinele locuri din Africa în care ţi se permite să faci safari pe jos, însoţit de un angajat înarmat al parcului.

Puţini vizitatori vin aici, dar cei care intră în această sălbăticie neîmblânzită trăiesc o experienţă de neuitat.

CE ESTE

Al doilea parc de vânătoare ca mărime din Africa, o combinaţie unică de animale specifice atât sudului, cât şi estului Africii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cei mai mulţi vizitatori vin cu avionul de la Dar es Salaam; cu maşina nu poţi ajunge decât în sezonul secetos.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-noiembrie pentru partide de observare pe malurile râurilor sau ianuarie—aprilie pentru păsări.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Dar es Salaam, la 150 km.

NU RATA

Defileul Stiegler, safari cu barca, safari pe jos.

TREBUIE SĂ ŞTII

Este o regiune unde prosperă ţânţari şi muşte ţeţe purtători de malarie.