regiunea-cape-floral

Regiunea Cape Floral

Regiunea Cape Floral, din Africa de Sud, este o grădină botanică a raiului, binecuvântată cu o abundenţă inegalabilă de plante, printre care şi o multitudine de specii care nu se mai găsesc nicăieri în lume.

Regiunea este cel mai mic şi cel mai bogat regat floral dintre cele şase existente în lume şi singurul care se regăseşte în întregime pe teritoriul aceleiaşi ţări. Are o diversitate atât de mare, încât se numără printre cele şapte locuri din Africa de Sud înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Suprafaţa totală a regiunii este de aproape 90 000 km2, ceva mai mică decât a Scoţiei, însă aici se află 3% din speciile de plante ale lumii. De fapt, cu circa 9 000 de specii de plante, dintre care 70% unice în lume, această îngustă fâşie de coastă din sudul Africii se mândreşte cu cea mai mare densitate de specii de plante din lume.

Factorul determinant pentru o asemenea abundenţă este incredibila varietate a habitatelor: dune de coastă, munţi stâncoşi, câmpii fertile şi zone semiaride de tufăriş. Vegetaţia principală din zonă este fynbos, cuvânt care în limba afrikaans desemnează tufărişul des, unde cresc în special patru tipuri de plante: proteacee, ericacee, restionacee şi geofite.

Proteaceele, printre care se numără şi protea regală, floarea naţională a Africii de Sud, are de obicei minunate flori mari. Ericaceele sunt arbuşti şi subarbuşti mai puţin ostentativi, cu frunze micuţe şi flori în formă de clopoţel.

Şi mai modeste sunt restionaceele, ierburi asemănătoare cu trestia, printre cele mai vechi plante din fynbos. Însă geofitele ies mai mult în evidenţă: printre ele se numără orhidee uimitoare, cum ar fi Disa cardinalis, o orhidee roşie extrem de rară, sau frumoasa cală galbenă.

Majoritatea turiştilor vin aici pentru a se bucura de impresionantul spectacol de culoare pe care îl pune în scenă fynbosul în fiecare primăvară.

CE ESTE

Locul cu cea mai variată colecţie de plante din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Cape Town, apoi cu maşina pe N2.

CÂND SĂ TE DUCI

Plantele înfloresc tot timpul anului, dar vârful de sezon este august-octombrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

În regiune se găsesc multe oraşe, inclusiv Cape Town, la vest.

NU RATA

Observarea balenelor sudice de pe apă sau de pe uscat, la Hermanus, la 90 de minute de mers cu maşina din Cape Town.

TREBUIE SĂ ŞTII

Plantele încep să înflorească din zona din nordul Cape Floral, apoi continuă spre sud, pe măsură ce vremea se încălzeşte. Florile arată cel mai bine în perioada cea mai caldă a zilei, între orele 11.00-15.00.