plaja-boulders-şi-pinguinii-africani

Plaja Boulders şi pinguinii africani

Cuibărit pe malurile golfului False, pe coasta estică a Capului Peninsular, Simon’s Town este o aşezare istorică plină de farmec şi de personalitate. Peisajele uimitoare de aici, dominate de ocean şi de munţi, ar fi un motiv suficient pentru a face scurta călătorie la sud de Cape Town. Însă motivul real pentru care turiştii sunt atraşi aici cu sutele se găseşte la câţiva paşi de oraş.

Africa de Sud oferă, fără îndoială, cele mai interesante experienţe din lume în privinţa animalelor sălbatice. Doar aici poţi să vezi cu ochii tăi, de aproape, poate ultima creatură din lume pe care ai fi asociat-o în minte cu Africa. Pentru că aici, printre tufişurile şi bolovanii de pe plajă, se găseşte una dintre cele mai mari colonii din lume de pinguini africani (Spheniscus demersus).

Accesul spre locul de observare se face pe nişte promenade largi de lemn, cam aglomerate. Adeseori, mai întâi vei auzi păsările, abia apoi le vei vedea, deoarece masculul scoate nişte răgete care au inspirat numele iniţial al speciei: pinguinul-măgar.

Cu aproape 2 500 de păsări rezidente, poţi să fii sigur că o să le vezi de aproape, gătite în alb şi negru şi înalte de 50 cm. Ca toţi pinguinii, nici cei africani nu zboară, preferând să-şi transforme abilitatea aeriană într-una acvatică.

Oarecum caraghioşi când se deplasează legănat pe uscat, odată ajunşi în apă forma fizică începe să se justifice, fiindcă aripile scurte şi groase le propulsează corpul în formă de torpilă, deplasându-se în apă cu o viteză uimitoare.

Primii pinguini au început să se reproducă aici abia prin anii 1980, iar de atunci colonia s-a mărit uimitor de repede. Majoritatea păsărilor se găsesc pe plaja Foxy, la Boulders. Întotdeauna există pinguini şi pe plajele din vecinătate, însă Boulders este poate singurul loc din lume unde chiar poţi înota printre pinguini, deşi apa e câteodată rece ca gheaţa.

CE ESTE

Una dintre cele mai mari colonii continentale de pinguini africani.

CUM AJUNGI ACOLO

Într-o scurtă plimbare pe jos ori cu maşina din Simon’s Town.

CÂND SĂ TE DUCI

Pinguinii stau aici tot timpul anului, dar la Simon’s Town se organizează anual un „festival al pinguinilor”, într-un weekend din septembrie; perioada de împerechere este martie-mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Simon’s Town.

NU RATA

Rezervaţia Naturală Cape Point.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din raţiuni bine întemeiate, această zonă era numită odinioară Capul Furtunilor; vântul poate să bată aici foarte tare.