piton-de-la-fournaise

Piton de la Fournaise

Alături de muntele Erebus, din Antarctica, şi de muntele Kilauea, din Insulele Hawaii, Piton de la Fournaise (Vârful Furnalului) este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Este situat în colţul sud-estic al insulei franceze Reunion, în apele Oceanului Indian, între Madagascar şi Mauritius.

Se estimează că ar avea o vechime de peste 500 000 de ani, iar localnicii îl numesc, simplu, Le Volcan (Vulcanul). Din secolul al XVII-lea şi până azi s-au înregistrat peste 150 de erupţii, iar în decursul unui singur an a erupt în trei momente distincte. Aproape în toată această perioadă, erupţiile sale au coincis cu ale vulcanului Piton des Neiges, acum stins, aflat în nord-vestul insulei.

Partea de sus a vulcanului înalt de 2 632 m este o calderă – sau crater – largă de 8 km, cu un scut de lavă înalt de 400 m. Majoritatea erupţiilor au loc în interiorul calderei şi, întrucât aceasta nu este locuită, pagubele provocate sunt nesemnificative; însă când au loc în exteriorul calderei (cea mai recentă s-a petrecut în 1986), erupţiile pot fi periculoase.

Caldera are o spărtură pe partea estică, înspre mare, aşa că lava care erupe ajunge uneori în mare şi oferă un spectacol grandios. În interiorul calderei şi pe flancurile sale exterioare se pot vedea numeroase cratere şi conuri piroclastice.

Este destul de simplu să urci în vârful acestui munte, dar mai spectaculoasă e imaginea vulcanului văzută de jos. Piton de la Fournaise scuipă zi şi noapte jeturi portocalii şi galbene de lavă, iar seara activitatea eruptivă este mal spectaculoasă decât orice foc de artificii.

CE ESTE

Unul dintre cei mai activi vulcani din lume şi cea mai populară destinaţie turistică de pe insula Reunion.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la St. Joseph, apoi pe jos.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

St. Joseph, la 24 km.

NU RATA

O plimbare cu elicopterul pe deasupra vulcanului.

TREBUIE SĂ ŞTII

Din 1978, activitatea vulcanului este monitorizată permanent de un modern observator vulcanologic.