pesterile-sudwala

Peşterile Sudwala

Peşterile Sudwala sunt considerate cele mai vechi din lume, ceea ce le transformă într-o destinaţie irezistibilă pentru oricine trece prin Munţii Mankelekele din Mpumalanga. Geologii estimează că au început să se formeze cu circa 240 de milioane de ani în urmă, după ce un proces de fracturare a provocat crăpături în roca dolomitică precambriană a munţilor vechi de 3 800 de milioane de ani.

Apa şi-a făcut repede loc prin aceste fracturi, erodând dolomitul şi creând cavernele măreţe care astăzi adăpostesc tabloul impresionant de stalactite, stalagmite, draperii parietale şi speleoteme coraloide.

Peşterile au fost refugiu încă din preistorie, iar în 1914 au început să fie exploatate comercial, când excrementele de liliac de aici au fost extrase şi vândute ca fertilizator. Abia în 1966 au fost deschise publicului de proprietarul lor, Philippus Rudolf Owen.

Intrarea propriu-zisă în peşteră este remarcabil de discretă, fiind amplasată chiar în versantul muntelui, la capătul unor scări scurte de piatră, şi protejată de un grilaj de fier forjat. Cavernele principale, la care se ajunge pe un drum drept, sunt mari, aerisite şi neobişnuit de uscate.

Acest fapt se datorează în parte curentului răcoros de aer care circulă prin ele, a cărui sursă a rămas unul dintre misterele peşterilor. Temperatura e constantă şi relativ scăzută, de 17°C.

Peştera cea mai importantă, Sala P.R. Owen, este o grotă întinsă, de 70 m, cea mai mare grotă dolomitică din lume. Tavanul ei dispare în întuneric, undeva la 37 m înălţime.

Iluminarea artistică sporeşte farmecul numeroaselor formaţiuni calcaroase, iar tăcerea plină de ecouri a peşterii este frecvent punctată de exclamaţiile de încântare ale turiştilor la vederea înspăimântătorului „Monstru care ţipă“, a remarcabilei „Rachete Lowveld” sau a impunătorului „Stâlp al lui Samson“.

Deşi se estimează că peşterile se întind pe mai mult de 30 km, turul de 1 oră care se face zilnic aici nu acoperă decât aproximativ 600 m. Pentru cei mai aventuroşi există Turul de Cristal, o dată pe lună – durează 5 ore şi îi poartă pe turişti vreo 2 km prin peşteră, iar punctul culminant este vizitarea unei încăperi strălucitoare, pline de cristale de aragonit.

CE SUNT

Cele mai vechi peşteri din lume cunoscute până azi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina pe R539, la circa 40 km de Nelspruit.

CÂND SĂ TE DUCI

Peşterile sunt deschise între 8.30-16.30, 365 de zile pe an.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nelspruit, în provincia Mpumalanga.

NU RATA

Parcul Naţional Kruger, la doar 60 km distanţă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Accesul în peşteră e permis doar în grupuri organizate, însoţite de ghid.

Se fac tururi de câte 1 oră, toată ziua. Turul de Cristal se organizează în prima sâmbătă a lunii.