peşterile-cango

Peşterile Cango

În peşterile Cango vei întâlni unul dintre cele mai impresionante decoruri subterane din lume. Situate de-a lungul faimosului Drum al Grădinii (Garden Route) din Africa de Sud, aceste peşteri remarcabile au o istorie lungă, atât ca perioadă de formare, cât şi ca obiectiv turistic al ţării.

Cavernele s-au format în milioane de ani în care apa s-a tot infiltrat printr-o crăpătură îngustă în calcarul precambrian care merge paralel cu Munţii Swartberg. Ele formează un sistem interconectat de peşteri care se întinde pe mai mult de 5 km.

Cea mai mare dintre ele măsoară 107 m şi are o înălţime de 16 m. Dimensiunile sunt impresionante, dar remarcabil este ceea ce se găseşte înăuntru şi atrage mii de vizitatori anual: în peşterile Cango vei găsi o uimitoare etalare de opere de artă naturală, create de apa care a modelat rocile calcaroase timp de milenii.

Multe dintre aceste peşteri poartă nume sugestive, precum Palatul Reginei din Poveste ori Sala Tronului, iar vizitatorii sunt încurajaţi să-şi pună imaginaţia la lucru la vederea minunilor pe care le întâlnesc aici: o impresionantă colecţie de stalactite şi stalagmite, unele unite în coloane groase de piatră, dar şi helictite neobişnuite, formaţiuni de piatră ca nişte ramuri de copac întinse în toate direcţiile.

Şi mai impresionante sunt depozitele de calcit delicat colorate, semănând cu nişte râuri îngheţate, şi perdelele incredibile de piatră care îţi atârnă în faţă ca nişte cascade împietrite.

Vizitatorii pot alege să exploreze opt dintre încăperi, într-o excursie de o oră, sau să meargă într-un Tur al Aventurii, de 90 de minute, ce implică şi câteva urcuşuri abrupte şi ghemuiri prin pasaje înguste.

Orice variantă ai alege, peşterile Cango te vor impresiona la fel de mult, iar pentru turiştii care vin aici vara, temperatura relativ constantă, de 18°C, oferă şi un bine-venit refugiu în faţa căldurii arzătoare de afară.

CE SUNT

Sistem de grote subterane magnifice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Oudtshoorn.

CÂND SĂ TE DUCI

Peşterile sunt deschise publicului în fiecare zi, de la 9.00 la 16.00, în afară de 25 decembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Oudtshoorn, la 29 km sud.

NU RATA

Numeroasele ferme de struţi din zonă.

TREBUIE SĂ ŞTII

În sezonul de vârf e recomandabil să-ţi faci rezervare din timp; anumite peşteri nu se vizitează.