peştera-wonder

Peştera Wonder

Peştera Wonder (Minune) din Kromdraai, Gauteng, este cea de-a treia ca mărime din Africa de Sud şi un punct de atracţie care nu-şi dezminte numele. Se estimează că are vârsta de două milioane de ani şi a fost descoperită în secolul al XlX-lea de minerii care extrăgeau calcar pentru producerea de ciment. A fost deschisă pentru public abia în 1991.

Peştera propriu-zisă este compusă dintr-un singur abis cu un volum de circa 46 000 m3 care îţi provoacă ameţeli. De aceea, pentru claustrofobi este posibilitatea ideală de a trăi o experienţă subterană. Traseul vizitatorilor începe pe o scară metalică de 90 de trepte, după care urmează un drum scurt cu liftul până la fundul peşterii.

Odată ajuns acolo, cărările sunt largi şi relativ plate, în ciuda dimensiunilor ei, peştera are totuşi un miros uşor jilav, mucegăit, iar în zilele de vară, când temperaturile trec de 25°C, ambientul constant al peşterii (16°C) ţi se poate părea foarte rece.

Formată prin erodarea calcarului de către apele subterane, peştera conţine o vitrină uluitoare de speleoteme de picurare artistic puse în valoare. Dimensiunile tuturor lucrurilor sunt copleşitoare – există circa 14 stalactite şi stalagmite care depăşesc 15 m înălţime şi care încă mai cresc.

Există şi un număr uriaş de speleoteme de prelingere, de forme deosebite, iluminate cu multă imaginaţie pentru obţinerea urau efect maxim. Unele, precum silueta Fecioarei care se roagă, sunt atât de realiste, încât pare imposibil să fie numai creaţii accidentă ale apei în calcar.

CE ESTE

O peşteră subterană remarcabilă.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Krugersdorp.

CÂND SĂ TE DUCI

E deschis de luni până vineri. Între orele 8.00-17.00. Sâmbăta, duminica şi de sărbătorile naţionale programul este de la 8.00 la 18.00 (ultimul tur începe la ora 17.00).

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Krugersdorp, la 10 km, Johannesburg, la 50 km.

NU RATA

Expoziţia de hominizi de la „Leagănul Umanităţii”, în sterkfontein.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se face doar în grup organizat, cu ghid, şi se plăteşte o mică taxă.