peisajele-de-la-tassili-n'ajjer

Peisajele de la Tassili N’Ajjer

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1982, Tssili N’Ajjer este un masiv platou montan care se întinde pe aproape 500 km în deşertul Sahara, în sud-estul Algeriei. Gresia moale a fost modelată de vânt şi nisipuri, formând pe întinderea deşertică forme de relief fantastice, cu faleze abrupte, prăpăstii neaşteptate, adânci, şi peste 300 de arce de piatră. Datorită poziţiei sale izolate, acest splendid peisaj a rămas relativ neatins.

În timpul ultimei ere glaciare zona era mult mai umedă decât astăzi, iar gresia a reuşit să păstreze puţină umezeală, permiţând creşterea unor plante, cum ar fi mirtul saharian şi chiparosul saharian.

Cu mii de ani în urmă, şi animalele erau mai numeroase, aşa cum se poate vedea în picturile rupestre din peşterile presărate în toată regiunea, demonstrând că aici trăiau antilope şi crocodili, dar şi vite, ceea ce înseamnă că existau şi păşuni pentru vite şi ochiuri de apă pentru crocodili.

Picturile înfăţişează şi animate scene de viaţă ale oamenilor care trăiau aici. Pentru protejarea acestor picturi de alte deteriorări, în zona centrală nu poţi intra decât însoţit de un ghid oficial sau într-un tur în grup organizat.

CE ESTE

Peisaj ciudat, săpat în stâncile Saharei.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Alger până la Djanet sau Tam.

CÂND SĂ TE DUCI

La mijlocul toamnei sau la mijlocul primăverii.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Djanet, la 10 km.

NU RATA

Uimitorul decor selenar.