parcul-st-lucia

Parcul St. Lucia

Parcul St. Lucia (Greater St Lucia Wetland Park) de pe coasta de est a regiunii KwaZulu-Natal este probabil cea mai frumoasă rezervaţie naturală dintr-o ţară care se mândreşte cu cele mai multe şi mai interesante animale sălbatice din lume.

Această arie protejată din Africa de Sud, a treia ca mărime, este o comoară vie datorită faptului că între graniţele ei se găseşte o combinaţie unică de ecosisteme, de la apele deschise ale oceanului până la estuare, dune de nisip, mlaştini, toate înconjurând apele sclipitoare ale lacului St Lucia.

Oceanul Indian alcătuieşte graniţa de est a parcului. Aici înoată balena cu cocoaşă şi marele rechin alb, dar şi coelacantul, fosilă vie de 400 de milioane de ani. În apropierea ţărmului vei găsi splendoarea subacvatică a celor mai sudice recife de corali din Africa, datorită efectului de încălzire produs de curentul Agulhas.

Mergând mai departe peste plajele de nisip, unde ţestoasele pieloase şi caretul vin să-şi depună ouăle, ajungi la cel mai înalt sistem de dune împădurite din lume. Dintre mamiferele mari care trăiesc aici, antilopele sunt cele mai numeroase, dar se găsesc şi câţiva rinoceri negri.

Mai departe, spre vest, se întind lacurile sclipitoare ale parcului, ca nişte pietre preţioase albastre şi translucide, punctate cu alb şi roz de pelicani şi flamingi.

Aici trăiesc circa 800 de hipopotami. Cam toată ziua lenevesc în apă. Noaptea însă ies pe mal şi pasc iarba bogată, în turme mormăitoare. Mai numeroşi decât hipopotamii sunt crocodilii de Nil. Trebuie să ai mare grijă la aceşti formidabili prădători, lungi de 5 m; Centrul pentru Crocodili St Lucia este locul ideal pentru turiştii care vor să vadă de aproape neamul crocodililor.

Cu o suprafaţă uimitoare de 3 280 km2, parcul natural este un tărâm de poveste cu animale sălbatice. Nu e de mirare că în 1999 a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CE ESTE

O rezervaţie naturală de importanţă mondială.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Ulundi sau Matubatuba.

CÂND SĂ TE DUCI

Tot timpul anului sunt multe de văzut; vara poate fi extrem de cald.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Ulundi, la 90 km vest, Durban, la 275 km sud.

NU RATA

Centrele culturale zulu de la Eshowe, Empangeni şi Ulundi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Zona e bântuită de malarie, aşa că precauţiile medicale sunt cruciale.