parcul-naţional-waza

Parcul Naţional Waza

Parcul Naţional Waza este o zonă vastă şi izolată din îndepărtata Provincie de Nord a Camerunului. Situată la marginea regiunii Sahel, între Ciad şi Nigeria, această câmpie netedă cu acacia se află la sud de zona inundabilă a lacului Ciad şi e accesibilă numai de la mijlocul lui noiembrie până pe la mijlocul lui iunie, din cauza inundaţiilor de vară.

Parcul, care acoperă o suprafaţă de circa 170 000 ha, a fost desemnat rezervaţie a biosferei UNESCO în 1982. Este alcătuit dintr-o zonă împădurită şi o vastă întindere de vegetaţie ierboasă şi mlaştini sezoniere, care creează un habitat potrivit atât pentru animale de savană, cât şi pentru animale de pădure şi pentru păsări rezidente sau migratoare.

Este probabil cel mai bun loc din Africa Centrală pentru a observa animale sălbatice, iar la sfârşitul primăverii, când mai sunt doar câteva ochiuri de apă, o să vezi o adevărată paradă de animale fabuloase care caută apă şi umbră la care să se adăpostească de soarele arzător.

Câmpurile abundă în animale: girafe, antilope, hiene, gheparzi, servali, facoceri, elefanţi şi lei. Pot fi admirate o multitudine de păsări rezidente, dar şi migratoare africane şi palearctice, atrase de acest habitat.

Au fost înregistrate circa 390 de specii de păsări, printre care şi răpitoare precum vulturi-grifon, acvile, ulii şi şorecari, alături de stoluri de berze, cocori şi egrete şi o mulţime de specii de raţe sălbatice şi alte păsări limicole (becaţine, fugaci, nagâţi).

E inutil să mai spunem că Parcul Naţional Waza este afectat de braconaj. Din păcate, aici sunt foarte puţini paznici, aşa că e imposibil să se asigure pază pentru întreaga zonă, deşi s-au primit fonduri suplimentare de la World Wildlife Fund şi de la Netherlands IUCN Committee.

Vizitează parcul în cadrul unei excursii de grup sau vino cu un 4×4; o să vezi cu siguranţă minunatele creaturi care hălăduiesc pe aceste întinderi aurii.

CE ESTE

O zonă întinsă de şesuri şi păduri, unde pot fi observate miriade de păsări şi animale.

 

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un 4×4 de la Maroua.

CÂND SĂ TE DUCI

De la mijlocul lui noiembrie până la mijlocul lui iunie, dar pentru a vedea lei cel mai bine e în aprilie sau mai.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Mokolo, la 160 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Vizitatorii sunt obligaţi să angajeze un ghid şi nu au voie să se dea jos din maşină.