parcul-naţional-w

Parcul Naţional W

Singurul parc naţional din Niger, care se întinde şi pe teritoriile învecinate din Benin şi Burkina Faso, şi-a dobândit acest nume datorită liniei gigantice în forma literei W alcătuită de cursul fluviului Niger, la graniţa de nord.

Acoperind o suprafaţă de 10 000 km2, dintre care 2 200 km2 se află în Niger, zona a devenit parc naţional în 1954, iar în 1996 a intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Mlaştinile care se află pe teritoriul parcului atrag o mare diversitate de păsări, motiv pentru care zona este şi ecosistem hidrologic de importanţă internaţională, în urma Convenţiei Ramsar.

Parcul este renumit pentru numeroasele mamifere mari care trăiesc aici, într-o zonă de tranziţie între savană şi pădure: elefanţi, bivoli, hiene, babuini, facoceri, dar şi feline precum leul, leopardul, ghepardul şi servalul. S-au construit multe adăpători pentru a atrage animale. Se estimează că există cel puţin 500 de specii de plante şi 350 de specii de păsări rezidente, dar şi migratoare acvatice.

Parcul W a reuşit să evite consecinţele dezastruoase ale braconajului, înregistrate în alte parcuri vest-africane. Totuşi, acum se confruntă cu o altă potenţială ameninţare: la graniţa de sud se intenţionează construirea unor mine de fosfat şi a unei centrale hidroelectrice, care ar avea consecinţe grave pe termen lung asupra mediului.

CE ESTE

Parc naţional întins pe teritoriul ţărilor Niger, Benin şi Burkina Faso, renumit pentru abundenţa de animale sălbatice.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Niamey, capitala Nigerului.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-aprilie (parcul este închis din iulie până în noiembrie).

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Niamey, la 152 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de un ghid autorizat de administraţia parcului şi de un autoturism cu tracţiune integrală.