parcul-naţional-niokolo-koba

Parcul Naţional Niokolo-Koba

Niokolo-Koba, unul dintre cele mai mari parcuri naţionale din vestul Africii, este situat în sud-estul Senegalului şi e celebru pentru animalele sale. Acoperind o suprafaţă de peste 9 000 km2, adăposteşte peste 80 de specii de mamifere, printre care lei, leoparzi, elefanţi, bivoli, hipopotami şi hiene, dar şi 30 de specii de reptile şi peste 300 de specii de păsări.

Relieful parcului este în general plat; vegetala variată include savane, păduri, lacuri şi mlaştini. Parcul este bine alimentat cu apă de fluviul Gambia şi de afluenţii săi, Niokolo-Koba şi Koulountou, care curg pe teritoriul său.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1981, parcul este acum şi rezervaţie a biosferei. Azi, multe dintre speciile de mamifere mari sunt ameninţate din cauza braconajului – numărul leoparzilor şi al elefanţilor (ultimele turme rămase în Senegal) a scăzut dramatic în ultimii ani.

Viitorul parcului este ameninţat şi de intenţia de a construi în această zonă mai multe baraje şi o şosea. Deşi în ultimul timp a crescut, numărul de turişti rămâne totuşi modest din cauza izolării parcului, situat relativ departe de Dakar, capitala ţării.

Potenţialul vizitator trebuie să fie prevenit că, deşi sunt şanse mari să vadă, de exemplu, antilope sau bivoli, poate rata anumite animale, cum ar fi leii sau elefanţii.

CE ESTE

Una dintre cele mai importante rezervaţii naturale din Africa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Tambacounda, prin Kedougou şi Dar Salam.

CÂND SA TE DUCI

Martie-mai (e închis în perioada iunie-noiembrie)

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Tambacounda, la 140 km.

NU RATA

Cimpanzeii din zona muntelui Assirik.

TREBUIE SĂ ŞTII

Intrarea se plăteşte. E obligatoriu să mergi cu maşina – mersul pe jos prin parc este interzis.