parcul-naţional-munţii-rwenzori

Parcul Naţional Munţii Rwenzori

Parcul Naţional Munţii Rwenzori se află la graniţa dintre Uganda şi Republica Democrată Congo, pe şesurile împădurite ale văii Mubuku. Este alcătuit din şase masive care, spre deosebire de alţi munţi din Valea Marelui Rift, nu sunt vulcanice.

Cel mai înalt este muntele Stanley, numit astfel după un explorator britanic, primul european care l-a descoperit, în 1887. La cei 5 109 m ai săi, este al treilea munte ca înălţime din Africa. Ceilalţi cinci sunt Speke, Baker, Emin, Gessi şi Luigi di Savoia.

Munţii sunt separaţi prin defileuri adânci cu vegetaţie bogată, care variază de la pădure tropicală umedă până la zone cu ericacee uriaşe, pline de muşchi, pajişti alpine şi turbării şi vârfuri acoperite de zăpadă. La umbra deasă a frunzişului tropical umed cresc ghimbir, ferigi-copac, begonii, crini aram, balsamine şi hibiscus, umplând aerul cu arome ameţitoare.

Mai sus cresc lobelii uriaşe, baccharis şi senecio.

Turiştii pot vedea animale precum antilope, elefanţi de pădure, mistreţi uriaşi, maimuţe colobus negru cu alb, maimuţe albastre şi cimpanzei, dar şi viermi enormi, roz şi verzi. Printre speciile de păsări se numără nectariniide cu piept roşu şi regale, frumosul fazan şi papagalul turaco de Rwenzori.

Precum munţii Kilimanjaro şi Kenya, înălţimile Rwenzori încep să-şi piardă crusta de gheaţă – mai mult de jumătate dintre gheţarii lor au dispărut în mai puţin de un secol. Efectul pe care îl va avea dispariţia gheţii asupra ecosistemului de aici nu se cunoaşte încă.

CE ESTE

Un splendid paradis sălbatic înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina sau cu trenul de la Kampala până la Kasese, apoi cu maşina până în parc.

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie, august sau decembrie-februarie, când este mai uscat.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kasese, la 25 km.