parcul-naţional-muntele-elgon

Parcul Naţional Muntele Elgon

Vulcanul stins Elgon se află în inima spectaculosului parc naţional care poartă acest nume. Este o zonă cu o mare diversitate de animale, printre care hiene pătate, damani de stâncă şi leoparzi, însă celebritatea i-au adus-o – pe bună dreptate – turmele de elefanţi.

Vegetaţia rară pe care o consumă majoritatea erbivorelor din Africa nu le asigură pahidermelor suficiente minerale, mai ales sodiu, aşa că trebuie să-l ia din altă parte – de exemplu, din bulgării de sare care s-au format prin scurgerea şi depozitarea sării pe stânci. Astfel de locuri se găsesc uneori în preajma ochiurilor de apă unde se adapă animalele.

Totuşi, în Parcul Naţional Muntele Elgon, elefanţii merg chiar mai departe. Există în zonă mai multe peşteri care conţin depozite de sare şi, de-a lungul secolelor, cea mai mare dintre ele, Kitum, a fost săpată 200 m în coasta muntelui de elefanţi, ca să poată consuma sarea.

În fiecare noapte, turma de elefanţi, condusă de o matriarhă, îşi face loc în peşteră, prin pasaje întortocheate ale acesteia, pentru a ajunge la depozitele de sare, scobind roca cu fildeşii înainte de a linge sarea.

Este un spectacol care pare ireal: cel puţin 100 de asemenea mamifere mari se apropie noaptea de peşteră, găsindu-şi drumul prin întuneric pe un traseu memorat în sute de ani de generaţii întregi de elefanţi.

CE ESTE

Peisaj superb, în care poţi asista la câteva momente spectaculoase din viata animalelor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina prin Kitale.

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-august sau decembrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Mbale, la 24 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peşterile adăpostesc şi lilieci.