parcul-naţional-impenetrabila-bwindi

Parcul Naţional Impenetrabila Bwindi

Parcul Naţional Impenetrabila Bwindi, cu cei 331 km2 ai săi, este una dintre cele mai mari zone de pădure tropicală umedă din Africa. Situat într-o regiune cu dealuri golaşe şi abrupte şi cu văi adânci şi înguste de-a lungul graniţei cu Republica Democrată Congo, numele îi este perfect justificat întrucât e un exemplu tipic de junglă: copaci înalţi, drapaţi în plante agăţătoare, vâsc şi orhidee, se luptă să ajungă la lumina soarelui, în timp ce sub ei, printre reţeaua încâlcită de rădăcini răsucite şi de ferigi, întâlneşti din când în când pâlcuri de bambus, mlaştini, smârcuri, râuri şi iarbă.

Acolo unde soarele pătrunde prin coronamentul frunzos, plante exotice colorate, precum heliconia, aduc o pată neaşteptată de culoare.

Flora şi fauna din Bwindi sunt impresionante, cu peste 200 de specii de copaci şi 100 de specii de ferigă. Cel puţin 120 de specii de mamifere trăiesc aici, inclusiv numeroase primate: maimuţe colobus sar din creangă în creangă, familii de cimpanzei caută fructe, maimuţe vervet şi babuini ţipă şi sporovăiesc, creând un fundal sonor pentru ciripitul şi zarva celor 350 de specii de păsări.

Printre speciile ameninţate cu dispariţia din Bwindi se află şi 23 de familii de gorile de munte. Pentru că trăiesc la o altitudine mai mică decât cele din Munţii Virunga, unii consideră că ar putea să fie o subspecie distinctă, cu păr mai scurt şi membre mai lungi.

Patru familii sunt obişnuite cu prezenţa oamenilor şi pot fi urmărite şi observate, dar poţi face şi alte safariuri şi drumeţii în acest parc: chiar şi pe un traseu scurt o să vezi primate, duikeri, păsări de pădure şi de şes, cât şi o parte dintre cele 202 specii de fluturi superbi.

Stai nemişcat şi minunează-te de liniştea de aici, uitându-te la uriaşii fluturi coada rândunicii endemici, bucură-te de strigătele bruşte ale maimuţelor şi păsărilor, aducând o explozie de zgomot pentru câteva minute, după care revin liniştea şi nemişcarea.

CE ESTE

Junglă africană adevărată – una dintre cele mai mari păduri din Africa de Est; adăpost pentru peste o treime din populaţia de gorile de munte a lumii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Kampala, prin Kabale.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie – februarie sau mai – august.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kabale, la 29 km.

NU RATA

Nenumăratele păsări şi fluturi.

TREBUIE SĂ ŞTII

În multe locuri, pădurea este cu adevărat impenetrabilă; numai 12 turişti pe zi pot vizita parcul.