parcul-naţional-etosha

Parcul Naţional Etosha

Parcul Naţional Etosha din Nanubia este unul dintre cele mai bune locuri din sudul Africii în care poţi vedea animale mari. Cu o suprafaţă de peste 20 725 km2, este dominat de depresiunea Etosha, o zonă întinsă şi plată de sărătură înconjurată de iarbă şi vegetaţie ţepoasă de savană.

Acum câteva milioane de ani, aici se afla un lac, dar în prezent apa nu se mai menţine decât foarte puţin, în timpul sezonului ploios, când atrage mii de flamingi şi pelicani albi, veniţi aici ca să se înmulţească.

Zona sărăturoasă, cu suprafaţa ei argintie şi nepământeană, este atât de vastă încât se vede şi din spaţiu, iar la nivelul solului mirajele produse de căldura reflectată sunt constante.

La vest de sărătură se află o zonă de arbuşti mopane, iar la nord-est există o pădure. Pe partea sudică sunt o mulţime de ochiuri permanente de apă, unde turiştii au ocazia să vadă nenumărate specii care trăiesc în parc.

Se estimează că există peste 2 000 de elefanţi, 250 de lei, 2 500 de girafe, 6 000 de zebre şi 20 000 de antilope săritoare, dar şi multe alte animale interesante. Leoparzii şi gheparzii vânează nenumăratele antilope de aici, inclusiv endemica impala cu faţă neagră.

Parcul este recunoscut ca unul dintre ultimele habitate pentru rinocerul negru, ameninţat cu dispariţia.

Etosha se vizitează cu maşina pe o reţea de drumuri bine întreţinute în jurul sărăturii, pornind de la cele trei locuri de campare de pe teritoriul parcului spre diverse adăpători unde se adună animalele.

Fiecare loc de campare are în apropiere un ochi de apă, luminat noaptea pentru a permite observarea animalelor. După apusul soarelui, turiştii trebuie să rămână în tabără sau să meargă la una dintre cabanele din apropiere.

Adăpătorile atrag atât de multe specii, încât poţi să vezi laolaltă zece specii de animale şi va trebui să iei dificila decizie dacă să rămâi aici, în aşteptarea altora, sau să pleci mai departe.

CE ESTE

Una dintre cele mai importante rezervaţii din sudul Africii.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Windhoek sau Ondangwa, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie pentru mamifere, noiembrie-martie pentru păsări.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Outjo şi Tsumeb, la 100 km.

NU RATA

Pădurea Bântuită, Batia, Okaukuejo, ochiurile de apă Charitsaub, Salvadora şi Sueda.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă vrei un safari cu ghid, cazează-te la Windhoek sau înscrie-te într-un tur organizat. Trebuie să obţii permisul de acces cu mult timp în avans.