parcul-naţional-defileurile-râului-negru

Parcul Naţional Defileurile Râului Negru

Mica insulă Mauritius se află în Oceanul Indian, la est de Madagascar. Poziţia izolată a dus la existenţa multor specii de plante şi animale endemice. Parcul Naţional Defileurile Râului Negru a fost înfiinţat în 1994, iar în 2006 a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în scopul de a proteja ultimele rămăşiţe de pădure de pe insulă şi speciile ameninţate cu dispariţia.

Din păcate, activitatea umană, pierderea habitatului şi dezastrele naturale, cum ar fi cicloanele, au dus la dispariţia multora dintre aceste specii.

Relieful parcului este alcătuit din faleze şi defileuri săpate de ape în milioane de ani; demult, vulcani de aici erau activi. Azi, în zonă găseşti terenuri mlăştinoase, pădure de mică altitudine cu copaci pitici, pâraie, cascade şi peisaje spectaculoase cu defileuri şi porţiuni din ocean.

Există splendizi copaci indigeni, ca în pădurea Bois de Natte, ce pare de la distanţă o umbrelă sub care se adăpostesc o mulţime de ferigi, licheni şi orhidee senzuale. Aici se găsesc specii de Casuarina, Colophane, Tatamaka, Tambalacoque şi Ebony, dar dintre cele 163 de specii endemice, cea mai cunoscută este Trochetia, floarea-simbol a ţării.

În Mauritius au rămas numai 28 de specii de păsări endemice, dar parcul le asigură habitat tuturora. Se desfăşoară programe de conservare pentru salvarea şoimului de Mauritius, a porumbelului roz şi a papagalului Echo, dar o să vezi frecvent păsări tropicale cu coadă albă, canari cu ochi galbeni, bulbuli de Mauritius şi lăstuni Mascarene.

Există 60 km de trasee marcate care îi conduc pe vizitatori prin parc spre locurile de observare, de unde se văd privelişti panoramice, inclusiv pe cel mai înalt punct al insulei, vârful Râul Negru.

CE ESTE

Parc naţional înfiinţat pentru protejarea ultimelor rămăşiţe de pădure primordială din Mauritius şi a florei şi faunei sale endemice, în mare parte ameninţate cu dispariţia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Mauritius, apoi cu maşina până în parc.

CÂND SÂ TE DUCI

Ideal este în perioada mai-decembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Curepipe, la 6 km.

NU RATA

Cascada Chamarel, staţiunea litorală Souillac, Parcul Aviar Casela, o plimbare cu barca până la Ile Aux Cerfs.

TREBUIE SĂ ŞTII

În perioada mai-septembrie.

Le Morne este o destinaţie de top pentru amatorii de kitesurfing şi windsurfing, unde se construiesc manual zmeie şi plăci de surfing moderne.