parcul-naţional-al-gorilelor-mgahinga

Parcul Naţional al Gorilelor Mgahinga

Deşi e cel mai mic parc naţional din Uganda, cu suprafaţă de 33,7 km2, Mgahinga este totuşi unul dintre cele mai importante.

El se învecinează cu Parcul Naţional Volcano din Rwanda şi cu Parcul Naţional Virunga din Republica Democrată Congo. Munţii Virunga sunt un grup de vulcani activi sau stinşi care traversează graniţele acestor trei ţări; trei dintre aceşti vulcani (toţi stinşi) pot fi escaladaţi la Mgahinga.

Mgahinga e celebru pentru mica populaţie de gorile de munte, aflate pe cale de dispariţie, inclusiv o familie cu nouă membri (doi masculi cu spate argintiu şi trei femele adulte) care este familiarizată cu turiştii.

Această familie trece adesea graniţa în Rwanda şi de aceea excursiile pentru observarea gorilelor trebuie confirmate cu puţin timp în avans. Grupuri din ţările vecine vizitează şi ele această zonă, pentru o lună sau două.

Pădurea tropicală care acoperă pantele mai joase a fost degradată de agricultură, dar mai sus, pe munte, sunt păduri de bambus şi păduri alpine prospere. În mare parte vegetarian, masculul gorilei de munte poate ajunge la greutatea de 195 kg şi poate mânca zilnic circa 34 kg de vegetaţie. Dieta gorilelor este alcătuită în special din tulpini de gallium, dar şi din lăstari de bambus; când sunt disponibili, gorilele se mută în pădurea de bambus.

Pentru o altă delicatesă, miezul delicat al copacului gigantic Senecio, ele vor urca până în regiunile subalpine.

Gorila de munte e o specie aproape extinctă. Se presupune că mai există în lume 650-700 de exemplare, pe teritoriul acestor trei ţări. Este una dintre cele două subspecii de gorilă cu păr mai negru şi mai lung decât celelalte, fapt ce le permite să trăiască la altitudini mai mari şi mai reci.

Aceste creaturi fascinante şi fermecătoare sunt în pericol din cauza pierderii habitatului natural, a braconajului şi a bolilor – în special a bolilor umane, precum răceala şi gripa, la care nu au imunitate.

CE ESTE

Cel mai mic parc naţional din Uganda, habitat al gorilei de munte.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Kampala sau cu avionul de la Kisoro, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, iulie, august sau ianuarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Kisoro, la 10 km.

NU RATA

Priveliştea din vârful muntelui Muhavura.

TREBUIE SĂ ŞTII

Permisul pentru observarea gorilelor este foarte căutat, aşa că organizează-ţi excursia din timp şi începe demersurile pentru obţinerea lui cu câteva luni înainte.