pădurile-tropicale-umede-din-madagascar

Pădurile tropicale umede din Madagascar

Madagascar, a patra insulă din lume ca mărime, se află într-o splendidă izolare, la circa 480 km în largul coastelor estice ale Africii, în Oceanul Indian. Separarea de Africa s-a produs cu circa 150-180 de milioane de ani în urmă şi a avut ca rezultat dezvoltarea unui mare număr de specii endemice de floră şi faună, pentru care insula a devenit celebră.

O mare parte din pădurea Madagascarului a fost distrusă în ultima sută de ani – circa 50% din 1950 încoace. Această despădurire este legată direct de cultivarea cafelei: întrucât cel mai fertil teren este folosit pentru cultivarea cafelei pentru export, localnicii au fost nevoiţi să defrişeze anumite pante pentru culturile de subzistenţă.

Pădurile se întind de la nord la sud până spre partea de est a insulei, între înălţimile muntoase din centru şi coastă. Sunt alcătuite din conifere dense, cu copaci care ajung până la 30 m, sub care există o adevărată comoară de plante şi animale endemice.

Aproape toate mamiferele din Madagascar trăiesc aici, inclusiv vedetele insulei: 15 specii şi subspecii de lemurieni, ameninţate cu dispariţia. Aceste creaturi remarcabile, simpatice, numite şi prosimieni, au evoluat aici după desprinderea insulei de Africa. Maimuţele, care nu apăruseră pe atunci, nu au ajuns în Madagascar, iar lemurienii nu au putut să trăiască în altă parte.

Diversitatea plantelor este uluitoare: există cel puţin 8 000 de specii endemice de flori, iar botaniştii clasifică încă flora de aici şi descoperă specii noi. Lumea are nevoie de Madagascar: Vinscristine, medicament care a mărit şansele de supravieţuire a copiilor bolnavi de leucemie de la 20% la 90%, este doar unul dintre numeroasele medicamente extrase din brebenocul de Madagascar, acum pe cale de dispariţie.

CE SUNT

Una dintre cele mai bogate şi mai variate zone de floră şi faună de pe Pământ.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Antananarivo, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Poţi să te duci oricând, dar în perioada mai-septembrie este ceva mai uscată.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Rezervaţia Specială Perinet, cea mai accesibilă şi mai vizitată dintre pădurile din Madagascar, se află la 145 km de Antananarivo.

NU RATA

Rezervaţia Specială Perinet, Parcul Naţional Ranomafana, Parcul Naţional Mantadia, Parcul Naţional Montagne d’Ambre.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai mic lemurian este cât un şoarece, iar cel mai mare depăşeşte ca dimensiuni majoritatea maimuţelor africane. Lemurienii nu au în Madagascar mamifere cu care să intre în competiţie serioasă.