munţii-atlas

Munţii Atlas

Munţii Atlas se întind în Maroc, Algeria şi Tunisia, ca o serie de lanţuri muntoase distincte răsfirate pe circa 2 400 km. Pe teritoriul Marocului, ei sunt divizaţi, de la nord la sud, în Atlasul Mijlociu, Atlasul Mare şi Anti-Atlas, mergând de-a lungul coastei Atlanticului până în est, spre Algeria.

Aceşti munţi s-au format cu milioane de ani în urmă, atunci când plăcile tectonice ale Europei şi Africii s-au ciocnit, provocând ridicarea scoarţei Pământului. Ei separă efectiv climatul mediteraneean, mai moderat, de la nord de cel saharian, mai uscat şi mai aspru, de la sud.

Atlasul Mijlociu, partea cea mai vestică a lanţului muntos, se ridică la sud de Fes. Versanţii lui sunt acoperiţi de frumoase păduri de cedru, plută şi stejar şi au cascade şi platouri pline de lacuri vulcanice. Această regiune nu este prea des vizitată, iar ca s-o explorezi cum trebuie ai nevoie de maşină. Dacă mergi spre sud, ajungi la Midelt, în spatele căruia se ridică vârfurile impresionante ale Atlasului Mare.

Mai departe spre vest, la Atlasul Mare ajungi prin Marrakech. Este cea mai bună zonă pentru drumeţii de vacanţă. Poteci nenumărate şerpuiesc prin văile luxuriante şi verzi în timpul verii, iar munţii sunt presăraţi cu mici sate berbere.

Unul dintre cele mai populare trasee te duce la Djebel Toubkal (4 167 m), cel mai înalt munte din Maroc. Printre vârfurile acestui munte au fost săpate două trecători abrupte, Tizi n’Test şi Tizi n’Tichka, de pe ale căror cărări cotite o să vezi privelişti minunate.

Atlasul Mare este acoperit de zăpadă iarna şi se spune că Oukaimeden este cel mai bun loc de schiat din ţară. Munţii Anti-Atlas se întind de la Atlantic spre nord-est, până la Ouarzazate. Sunt deosebit de frumoşi, iar înălţimea lor maximă este 2 631 m.

Poţi face o excursie pitorească de la Taroudant la Tafraoute, un splendid orăşel aşezat pe valea Ameln, înconjurat de munţi abrupţi şi stânci de granit cu forme stranii.

CE SUNT

Lanţ muntos nord-african, întins de la Atlantic până în Tunisia.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Fes, Marrakech, Agadir sau Ouarzazate, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Primăvara sau vara, dacă nu eşti interesat de sporturi de iarnă.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

De-a lungul Munţilor Atlas există o mulţime de oraşe şi orăşele.

NU RATA

Parcul Naţional Toubkal.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ar fi o idee bună să iei un ghid. O să ai nevoie de încălţări potrivite şi, deşi ziua poate fi foarte cald, pentru noapte îţi vor trebui haine groase.