muntele-kilimanjaro

Muntele Kilimanjaro

Situat în parcul naţional cu acelaşi nume, în nord-estul Tanzaniei, muntele Kilimanjaro este un stratovulcan adormit, cel mai înalt din Africa. Din fumarolele craterului Kibo încă se ridică gaze, iar specialiştii estimează că există un bazin de magmă la numai 400 m sub scoarţa craterului, care are diametrul de 2,4 km. Cu înălţimea sa de 5 895 m, Kibo este cel mai înalt şi cel mai tânăr dintre cele trei conuri vulcanice.

În ciuda apropierii de ecuator şi a căldurii reziduale cauzate de ultima erupţie, Kibo este atât de înalt, încât vârful său, Uhuru, rămâne alb tot anul, deşi cantitatea de zăpadă şi de gheaţă se diminuează în fiecare an, iar gheţarii se retrag rapid.

Există diferite trasee de escaladare până la cele trei vârfuri; pe Kibo sunt trasee accesibile pentru amatori, dar pe Mawenzi nu trebuie să urce decât alpiniştii cu experienţă.

Grupurile urcă pe munte însoţite de ghizi şi cărăuşi, oprindu-se peste noapte în adăposturi. Adăpostul Kibo, ultimul de pe munte pe traseul Marangu (unul dintre cele mai directe), se află la 4 720 m, iar cei mai mulţi dintre turiştii care se aventurează până aici preferă să parcurgă ultimii 1 175 m pe întuneric pentru că noaptea grohotişul e mai puţin alunecos, iar dimineaţa se pot delecta cu un răsărit de soare spectaculos din punctul de observare Gilman, pe buza craterului, după care îşi pot continua urcuşul până în vârf.

Drumeţia pe munte îi poartă pe căţărători printr-o mare varietate de habitate superbe, de la pădure tropicală umedă până la pădure rară cu arbuşti încărcaţi de muşchi atârnând straniu pe crengi, dar şi lande şi deşerturi alpine, stâncărie şi gheaţă. În zonele joase, muntele domină peisajul, apoi se pierde în pădurea tropicală deasă şi reapare în faţa ochilor pe măsură ce urci.

Priveliştile asupra ţinuturilor din nordul Tanzaniei şi sudul Kenyei merită efortul acestei ascensiuni dificile.

CE ESTE

Cel mai înalt munte din Africa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la aeroportul internaţional Kilimanjaro, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie şi ianuarie sunt lunile cele mai populare. De evitat aprilie, mai şi noiembrie, fiind mai umede.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Moshi, la 15 km.

NU RATA

Răsăritul de soare din punctul de observare Gilman.

TREBUIE SĂ ŞTII

O să ai nevoie de haine pentru toate tipurile de vreme.