muntele-kenya

Muntele Kenya

Stratovulcan stins, de o frumuseţe extraordinară, muntele Kenya este al doilea ca înălţime din Africa (5 119 m). Deşi nu se află prea departe de ecuator, de mii de ani este acoperit de gheţari, care se retrag însă cu o viteză alarmantă. Parcul naţional a fost creat în 1949 şi a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1997.

Vârfurile înalte care se ridică deasupra splendidei văi glaciare Makinder, în formă de U, şi iezerele cu apă verde ca smaraldul sunt un magnet pentru alpinişti, iar pantele mai joase sunt pline de o diversitate fantastică de animale sălbatice, trăind în habitate variate.

În timpul sezonului secetos, mamifere mari, precum antilopa eland, elefantul, bivolul şi zebra, urcă spre landele înalte deschise şi pot fi văzute până la altitudini de 4 000 m.

Până să ajungi în aceste locuri vei întâlni o zonă de ierburi şi arbuşti de mare altitudine, apoi o zonă de pădure, cu arbori mărunţi şi cu muşchi, după care o pădure densă de bambus, urmată de pădure montană cu conifere podocarpus, ienupăr şi cedru şi, în sfârşit, o pădure înaltă şi uscată.

În aceste habitate diferite trăiesc maimuţe colobus negru cu alb, maimuţe Sykes, babuini, antilope, gazele, porci de tufiş şi de pădure, rinoceri negri, leoparzi, genete şi hiene, duikeri cu frunte neagră, antilope bongo şi sunni.

Cu o asemenea varietate de altitudini şi habitate, muntele Kenya e preferat şi de o uimitoare diversitate de specii de păsări.

Există o mulţime de trasee prin parc, cu adăposturi în care să-ţi petreci noaptea, pentru diferite niveluri de pregătire şi experienţă. Deşi sunt destule peisaje superbe şi animale uimitoare la altitudini joase, totuşi numai sus, pe munte, poţi să apreciezi cu adevărat spectaculozitatea acestui loc.

CE ESTE

Al doilea munte ca înălţime din Africa.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nairobi.

CÂND SĂ TE DUCI

Sezoanele uscate sunt ianuarie-martie şi iulie-octombrie. Sezoanele umede sunt martie-iunie şi octombrie-decembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Naro Moru, la 17 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

La aceste altitudini, aerul este rarefiat, deci e posibil să ai râu de înălţime. Nu te suprasolicita înainte de a te obişnui cu altitudinea.