marele-erg-occidental

Marele Erg Occidental

Algeria, situată pe coasta mediteraneeană a Africii, are peisaje foarte austere, dar care se numără printre cele mai frumoase din lume.

Dominată în nord şi în sud de lanţuri muntoase şi de platouri şi traversată de deşertul Sahara, ea deţine şi cel mai vast sistem continental de dune din lume, cum ar fi Marele Erg Occidental şi Marele Erg Oriental, întinse mări de nisip la est şi la vest.

Aflate în bazine joase, aceste zone au fost probabil funduri de mări şi lacuri străvechi. Spre deosebire de cea mai mare parte a Saharei, formată dintr-un amestec de pietre şi pietricele, ergurile au exact aspectul pe care îl capătă deşertul în imaginaţia unui romantic: dune ascuţite de nisip auriu, întinse parcă la nesfârşit.

Nu există oaze, aşa că nimeni nu s-a putut stabili aici, de aceea nu sunt nici drumuri, nici aşezări. De-a lungul părţii sudice a ergului există o şosea care îţi permite să admiri de la distanţă dunele magnifice; poţi chiar să faci o mică excursie în interiorul deşertului, pornind din frumoasele oraşe-oază de la marginea lui: El Golea, Benni Abbes şi Tarhit.

Chiar şi o călătorie scurtă în peisajul ireal te impresionează prin dimensiunea acestor gigantice sculpturi naturale, care îţi schimbă modul în care te percepi.

CE ESTE

 

A doua mare de nisip ca mărime din Algeria.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul de la Alger până la Ghardia, El Golea sau Timimoun, apoi cu maşina.

CÂND SĂ TE DUCI

Iarna e mai rece, însă vara este extrem de cald.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

El Golea, la 1 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

E mai bine să te înscrii într-o excursie organizată, fiindcă nu vei mai avea grija obţinerii permisului şi a ghidului.