Pe lângă faptul că este cel mai mare lac din Africa, Victoria e şi cel mai mare lac tropical din lume: acoperă o suprafaţă de circa 68 800 km2, cam cât Irlanda. Asemenea celorlaltor două mari lacuri africane (Tanganyika şi Malawi), se găseşte în Valea Marelui Rift, dar, spre deosebire de acestea, este mai puţin adânc – în medie cam 40 m.
Lacul este situat pe marele platou dintre Riftul de Vest şi Riftul de Est, la 1 134 m deasupra nivelului mării. Cea mai mare parte a liniei de ţărm se află pe teritoriul Ugandei şi al Tanzaniei, iar o mică parte se află în Kenya. Este una dintre cel mai dens populate regiuni din Africa şi joacă un rol esenţial în viaţa a milioane de oameni care trăiesc în nenumăratele oraşe şi sate de pe apele şi malurile sale.
Pescuitul – de biban galben de Nil şi de tilapia – asigură supravieţuirea pentru mulţi oameni de aici; peştele din lacul Victoria este exportat în toată lumea şi, bineînţeles, în zonă.
În lac trăiesc peste 200 de specii de peşte, deşi introducerea bibanului galben în anii 1950 a dus la dispariţia a 300 de specii de peşte -care trăiau aici de sute de ani. În consecinţă, lacul Victoria poate pretinde pe bună dreptate că a experimentat cea mai mare dispariţie în masă de vertebrate din timpurile moderne.
Hipopotamii şi crocodilii erau odinioară foarte numeroşi, dar acum numărul lor s-a redus foarte mult din cauza poluării şi a suprapopulării zonei. Pe lac sunt peste 3 000 de insule, multe dintre ele locuite; cele 62 de insule care formează arhipelagul Sese sunt celebre pentru pescuit, practicat atât de localnici, cât şi de turişti.
Lacul este important şi pentru transport: o mulţime de nave de pasageri şi de marfă fac legătura între oraşele şi satele comerciale aflate pe maluri.
CE ESTE
Cel mai mare lac din Africa, al treilea lac cu apă dulce din lume şi izvorul Nilului Alb.
CUM AJUNGI ACOLO
Kampala şi Entebbe (Uganda), Kisumu (Kenya) şi Mwanza (Tanzania) se află pe malurile lacului.
CÂND SĂ TE DUCI
Iunie-octombrie şi decembrie-februarie.
NU RATA
Pescuitul de biban de Nil – unele exemplare depăşesc 80 kg.
TREBUIE SĂ ŞTII
În anii 1990, lacul era sufocat de zambile de apă, problemă rezolvată prin introducerea unui mic gândac sud-american care a devorat plantele.