lacul-turkana

Lacul Turkana

Lacul Turkana se află într-o zonă preponderent aridă. Este alimentat de trei râuri, dar nu are vreo deversare, aşa că nivelul apei fluctuează în timpul anului, creând peisaje mereu diferite. Aşezat pe partea estică a Văii Marelui Rift African, în nordul Kenyei, acest loc înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO este un paradis pentru viaţa sălbatică.

Terenul din jurul lacului e presărat cu vulcani stinşi şi vechi straturi de lavă bazaltică, iar una dintre insulele vulcanice de pe lac, Insula Centrală, este încă activă.

Europenii au descoperit lacul în 1888, dar este evident că regiunea a fost locuită cu mult timp în urmă: paleontologul Richard Leakey a descoperit aici schelete umane vechi de 3 milioane de ani.

Azi, turiştii vin pentru animalele sălbatice: printre mamifere se numără zebre Burchell şi Grevy, gazele Grant, girafe reticulate, precum şi prădătorii lor, lei şi gheparzi. Ca multe alte lacuri din Valea Marelui Rift, Turkana este punct de atracţie pentru păsări migratoare, cele mai spectaculoase dintre acestea fiind flamingii roz, însă pot fi văzute şi fugaciul comun şi fugaciul de pădure, forfecarul african şi cormoranul cu gât alb.

Dar cea mai mare atracţie a lacului o reprezintă cei 22 000 de crocodili de Nil care au colonizat lacul cu mult timp în urmă, atunci când apele lui erau mai mari şi când reptilele au putut ajunge aici de pe malurile Nilului Alb.

Deşi îndepărtat şi destul de greu accesibil, lacul Turkana şi nenumăratele lui animale sălbatice fac din acest loc spectaculos o destinaţie obligatorie.

CE ESTE

Cel mai mare lac alcalin din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Nairobi, 3 zile de mers.

CÂND SĂ TE DUCI

Octombrie-aprilie pentru păsări; aprilie şi mai pentru eclozarea ouălor de crocodil.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Lodwar, la 75 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turul regiunii se face cu administratori ai parcului – multe animale sunt periculoase.