lacul-tanganyika

Lacul Tanganyika

Lacul Tanganyika, situat în Riftul de Vest, este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume. Înconjurat în mare parte de munţi, pe malul său vestic se ridică abrupt Valea Marelui Rift African, la o înălţime de 2 000 m. Este cel mai lung lac din lume (673 km) şi al doilea ca volum de apă dulce şi ca adâncime; sănătatea lui este vitală pentru existenţa unei populaţii estimate la 10 milioane de oameni.

Două râuri mari şi multe alte râuri mici alimentează lacul Tanganyika, iar cea mai importantă gură de deversare este râul Lukuga. Extraordinara adâncime a lacului, care ajunge în punctul maxim la 1 470 m, împiedică „rostogolirea” apei, fapt ce are ca rezultat lipsa oxigenului în straturile de apă mai puţin adânci.

Totuşi, este un lac plin de viaţă, cu multe specii endemice care au evoluat de-a lungul mileniilor.

Peste 1 500 de specii de floră şi faună de pe lac au fost înregistrate până acum, în fiecare an descoperindu-se altele – este unul dintre cele mai bogate ecosisteme din lume. Circa 600 de specii de aici nu se mai găsesc nicăieri în lume. Şase specii de peşte domină apele deschise, inclusiv unii dintre cei mai preţuiţi peşti din Africa, precum peştele-tigru Goliat sau prădătorul Lates, specie înrudită cu bibanul de Nil.

Lacul este plin de specii de ciclide, 98% din ele fiind endemice; aceşti peşti coloraţi sunt foarte căutaţi de comercianţii care vând peşti de acvariu. De asemenea, aici trăiesc nenumărate nevertebrate: crabi, creveţi, meduze, moluşte şi multe altele, endemice.

Este un loc minunat pentru cercetători, pescari, scufundători şi iubitori de snorkelling – vizibilitatea apei în preajma malului stâncos este superbă, de multe ori depăşind 20 m. Totuşi, să nu cazi în reverii privind splendidele ciclide tropicale, fiindcă în apele lacului trăieşte şi crocodilul cu bot subţire.

CE ESTE

Cel mai lung lac cu apă dulce din lume, al doilea ca volum şi ca adâncime.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu trenul din capitala Tanzaniei, Dar es Salaam, până la Kigoma (27 de ore), sau cu avionul până la Bujumbura.

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie-septembrie.

CELE MAI APROPIATE ORAŞE

Kigoma (Tanzania), Bujumbura (Burundi) şi Kalemie (Congo) se află pe malurile lacului.

NU RATA

O plimbare pe lac cu vaporul german cu aburi Liemba, vechi de 95 de ani; Parcul Naţional Râul Gombe.

TREBUIE SĂ ŞTII

Întâlnirea istorică dintre Livingstone şi Stanley a avut loc chiar la sud de Kigoma, Che Guevara şi-a antrenat trupele de gherilă pe malul sudic al lacului.