lacul-tana

Lacul Tana

Situat pe înălţimile nordice ale Ethiopiei, lacul Tana nu este doar cel mai mare lac din ţară, ci şi sursa din care izvorăşte Nilul Albastru, care curge pe 1 500 km, până la Khartoum, în Sudan. Acolo se uneşte cu Nilul Alb şi devine celebrul fluviu Nil, care curge de-a lungul Egiptului până ajunge la delta Nilului şi la Marea Mediterană.

Aşadar, lacul Tana este important şi ca sursă de apă şi hrană, dar şi ca sursă de energie hidroelectrică pentru Ethiopia, contribuind enorm la bunăstarea zecilor de milioane de oameni care trăiesc în bazinul inferior al Nilului.

Lung de circa 85 km, lat de 65 km şi aflat la o altitudine de circa 1 800 m, lacul, alimentat de râuri permanente şi numeroase pâraie sezoniere, are o adâncime medie de numai 8 m, care poate scădea cu până la 2 m între sezonul ploios şi cel secetos. Şi suprafaţa lacului variază în mod similar: de la 3 000 km2 la 3 500 km2, în funcţie de sezon.

Lacul Tana este plin de peşti – captura anuală este de peste 10 000 de tone. Pe malurile lui vei vedea o mare diversitate de păsări, ca şi pe apele şi insulele sale. Există 31 de insule, pe care se află vreo 20 de mănăstiri şi biserici.

Unele dintre acestea datează şi din secolul al XIII-lea; multe conţin picturi, fresce şi diverse artefacte religioase şi istorice.

CE ESTE

Izvorul Nilului Albastru, unul dintre cele mai mari fluvii din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina până la Bahir Dar.

CÂND SĂ TE DUCI

Decembrie-aprilie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Bahir Dar, unul dintre cele mai mari oraşe din Ethiopia, se află chiar pe malurile lui.

NU RATA

Cascada Nilul Albastru la Tis Issat, 30 km de Bahir Dar. O plimbare pe lac cu o barcă tradiţională făcută din papirus.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe insulele de pe lac trăiesc cel puţin 15 000 de oameni. Lacul este unicul habitat pentru 15 specii de peşte barbus (familia ciprinide).