lacul-nakuru

Lacul Nakuru

Aflat la mai puţin de 160 km de Nairobi, capitala Kenyei, lacul Nakuru este cunoscut în toată lumea pentru uriaşul număr de păsări flamingo care îl populează. Imaginea celor peste un milion de flamingi care alcătuiesc o masă mişcătoare rozalie este cu adevărat impresionantă.

Flamingii sunt atraşi de algele care cresc din abundenţă în apele calde, puternic alcaline şi puţin adânci ale lacului. Cercetătorii estimează că flamingii consumă până la 250 000 kg de alge pe hectar în fiecare an. În sezonul secetos, suprafaţa lacului se reduce la mai puţin de 5 km2, dar ploile măresc această suprafaţă la circa 45 km2, iar populaţia flamingilor variază şi ea în consecinţă.

La fel de comuni sunt aici pelicanii şi cormoranii şi se estimează că există peste 400 de specii de păsări rezidente pe lac şi în parcul din jurul acestuia.

În ultimii ani, populaţia de flamingi a scăzut alarmat, parţial ca rezultat al agriculturii intensive din zonă şi al consumului tot mai mare de apă necesar oraşului învecinat, Nakuru, cel de-al patrulea ca mărime din Kenya.

În anii 1990, lacul şi zona din jurul lui au intrat în componenţa Parcului Naţional Lacul Nakuru, iar mai târziu parcul a fost lărgit cu încă 190 km2, fiind chiar şi îngrădit, mai ales pentru protejarea girafelor Rothschild şi a rinocerului alb şi negru, introduse în parc. Este singurul parc naţional din Kenya îngrădit complet.

CE ESTE

Casă pentru circa 2 milioane de flamingi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina din Nairobi, prin Nakuru.

CÂND SĂ TE DUCI

Iulie-februarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Nakuru, la 5 km

NU RATA

Nenumăratele animale (in special rinoceri) şi plante din Parcul Naţional Lacul Nakuru.

TREBUIE SĂ ŞTII

Cel mai bun punct de observare a flamingilor este Dealul Babuinului, în limba indigenilor masai, nakuru înseamnă „praf” sau „loc plin de praf”.