Cu 50 de ani în urmă, lacul Ciad era cel mai mare din Africa şi avea o suprafaţă de 25 000 km2, cea mai mare parte aflându-se în Ciad, iar restul pe teritoriul ţărilor vecine, Niger, Nigeria şi Camerun.
Considerat o rămăşiţă a unei străvechi mări continentale, a avut o suprafaţă maximă de 400 000 km2 pe la 4000 î.Hr. Însă azi, ca urmare a diminuării precipitaţiilor şi a deşertificării, la care s-a adăugat utilizarea tot mai mare a apelor sale, lacul s-a redus dramatic la mai puţin de 1 000 km2, aflându-se acum în întregime pe teritoriul Ciadului.
Cu o adâncime medie de numai 1,5 m şi o adâncime maximă de numai 7 m, lacul are numeroase insule şi smârcuri ce adăpostesc o mare varietate de animale: peşti, crocodili, păsări de apă şi de uscat.
Este înconjurat de vegetaţie de mlaştină, alcătuită în principal din trestie şi papirus, folosite la construcţia de bărci. Anumite insule sunt locuite, ele constituind o bază de plecare pentru pescari, deşi cantitatea anuală de peşte obţinută din acest lac reprezintă doar 20% comparativ cu cea obţinută acum 40 de ani.
Lacul este o resursă vitală pentru cei 10 milioane de oameni care trăiesc în zonă; cu toate că există diverse planuri ambiţioase care îşi propun să devieze cursul unor râuri către lac, este foarte posibil ca acesta să fie complet secat până la sfârşitul secolului.
CE ESTE
Sursă importantă de apă la marginea deşertului Sahara.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu maşina (preferabil 4×4) de la N’Djamena
CÂND SÂ TE DUCI
Noiembrie-martie
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
N’Djamena, la 100 km de capătul sudic al lacului.
NU RATA
Construirea bărcilor din trestie.
TREBUIE SĂ ŞTII
Lacul e renumit pentru conţinutul său de carbonat de sodiu, care contribuie la menţinerea prospeţimii apei. Nu încerca să înoţi sau să te bălăceşti în apă – poţi să te îmbolnăveşti de schistosomiază.