insula-duiker

Insula Duiker

Insula Duiker este un mic promontoriu stâncos pe care îl găseşti după o scurtă plimbare cu barca, în largul apelor popularei localităţi pescăreşti Hout Bay, în Capul de Vest. În ciuda numelui său, turiştii care vin în acest refugiu stâncos nu vor găsi nici o antilopă.

În schimb, vor da nas în nas cu o colonie uriaşă de foci cu blană de Cape (Arctocephalus pusillus), o specie de leu de mare care numără circa 5 000 de exemplare.

Apa care se izbeşte de malurile insulei poate părea albastră şi ispititoare, însă adesea este dezamăgitor de rece din cauza curentului Benguela care aduce apă îngheţată din Antarctica.

Dar această apă rece vine şi cu mult peşte pentru foci. Ceea ce lipseşte însă aici sunt refugiile sigure în care aceste mamifere să stea pe uscat. Acesta e şi motivul pentru care insula Duiker este suprapopulată.

Majoritatea focilor care se adună aici sunt masculi imaturi.

Dar există şi câteva femele care îşi cresc puii, iar vizitatorii pot avea noroc să vadă în luna decembrie câte un pui cu blăniţă neagră, prea mic pentru a înota.

Focile cu blană se diferenţiază de focile comune prin faptul că au urechi cu pavilioane externe şi pot să-şi rotească înotătoarele posterioare înainte, astfel încât se mişcă mai bine pe uscat şi se pot căţăra.

Ele învaţă să înoate cam de la şase săptămâni, iar adulţii pot atinge viteza de 17 km/h atunci când urmăresc prada. Focilor pare să le placă apa la fel ca delfinilor şi, când se scufundă şi se învârt prin apă în jurul bărcilor cu turişti, ai senzaţia că dau un spectacol cu public.

Deşi focile sunt personajul central al vizitelor pe insula Duiker, turişti sunt răsplătiţi şi cu priveliştea a numeroase păsări de mare, inclusiv tot mai rarul cormoran de uscat (Phalacrocorax neglectus).

CE ESTE

Mică insulă aflată nu departe de continent. În care trăiesc mii de foci cu blană de Cape.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Hout Bay.

CÂND SĂ TE DUCI

Numărul focilor atinge apogeul în ianuarie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hout Bay.

NU RATA

Lumea Păsărilor, la Hout Bay, cel mai mare parc de păsări din Africa.

TREBUIE SĂ ŞTII

Excursiile cu barca pe insulă durează între 40 de minute şi 1 oră.