depresiunea-danakil

Depresiunea Danakil

Această depresiune, numită uneori Triunghiul Afar sau Depresiunea Afar, este situată în nord-estul Ethiopiei şi se întinde până în Eritreea şi Djibouti, zonă numită de obicei Cornul Africii. Este probabil cel mai ostil loc de pe planetă şi îşi merită porecla de „Bucătăria Diavolului”.

Regiunea face parte din Valea Marelui Rift şi este una dintre cele mai fierbinţi şi mai uscate din lume, cu doar câţiva centimetri de ploaie anual. Este şi una dintre cele mai joase regiuni, în anumite locuri coborând la peste 120 m sub nivelul mării.

În afară de fâşia îngustă de verdeaţă care se întinde de-a lungul malurilor râului Awash, peisajul este o combinaţie de tufăriş deşertic, ridicături stâncoase şi munţi. Circa 1 200 km2 sunt acoperiţi de sare, iar extracţia acestui mineral e şi acum principala sursă de venit pentru multe dintre triburile nomade afar care trăiesc în acest mediu neprietenos.

Albia depresiunii este compusă din lavă bazaltică, iar întreaga zonă prezintă un mare interes pentru geologi şi vulcanologi. Sute de mici cutremure zguduie în fiecare an această regiune; peste tot se văd conuri vulcanice şi fisuri ample în scoarţa Pământului.

Poţi vedea aici câmpuri galbene de sulf strălucitor, dar şi locuri în care apa fierbinte şi aburul ies bolborosind dintre pietre. Deşi zona nu atrage prea mulţi vizitatori din cauza aridităţii, cei câţiva turişti pasionaţi care au ajuns aici au rămas cu impresii memorabile despre acest peisaj extraordinar.

CE ESTE

Unul dintre cele mai fierbinţi, mai uscate, mai joase şi mai pustii locuri de pe Pământ.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina (4×4) de la Mekele.

CÂND SĂ TE DUCI

Septembrie-martie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Mekele.

NU RATA

Erta Ale, unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ai nevoie de un permis special de vizitare; temperaturile pot ajunge în timpul zilei la 50°C.