defileul-olduvai

Defileul Olduvai

Unul dintre locurile cele mai încărcate de semnificaţie pentru preistorie din lume, defileul Olduvai se află în nordul Tanzaniei, la graniţa cu Aria de Conservare Ngorongoro şi Parcul Naţional Serengeti.

Defileul cu pereţi abrupţi este lung de circa 48 km şi se află pe câteva falii, care, după secole de eroziune, au dat la iveală o inegalabilă comoară de fosile: oase, dinţi, unelte, floră şi faună.

Terenul este acum semideşertic, dar cu mii de ani în urmă era acoperit de păduri dese şi alimentat cu apă de izvoarele care curgeau în lacul Olduvai. Zona a fost acoperită de straturi succesive de cenuşă şi rocă vulcanică, iar depozitele expuse de fosile indică şapte asemenea straturi, depuse într-un interval de timp care se întinde de la 2,1 milioane de ani până la 15 000 de ani.

Louis şi Mary Leakey au început săpăturile aici în anii 1950, iar ele continuă şi azi. Cele mai recente descoperiri au arătat că hominizi primitivi trăiau aici în mici tabere, se ocupau cu vânătoarea şi foloseau unelte confecţionate din bucăţi de bazalt şi cuarţ.

Aceste unelte au fost numite Olduvai deoarece este primul loc în care au fost descoperite. Tot aici s-au găsit schelete de hominizi din diverse stadii de evoluţie, inclusiv un schelet complet de Homo sapiens, vechi de 17 000 de ani. Cea mai mare descoperire este, poate, aceea făcută de Mary Leakey: amprente fosilizate de picioare vechi de 3 750 000 de ani, demonstrând că încă de atunci strămoşii noştri preumani aveau poziţie bipedă.

La marginea defileului se află un muzeu, fondat de Mary Leakey pe la sfârşitul anilor 1970; aici sunt expuse artefacte paleoantropologice descoperite în zonă. După vreo douăzeci de ani de la inaugurare, muzeul a fost renovat şi extins în Muzeul J. Paul Getty. Descoperirile făcute în defileul Olduvai au constituit un punct de plecare pentru studierea evoluţiei umane.

CE ESTE

Este numit adesea „Leagănul omenirii”.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina (4×4) din Arusha.

CÂND SĂ TE DUCI

Septembrie-februarie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Arusha, la 150 km.

NU RATA

Parcul Naţional Serengeti, ruinele de la Engaruka, lacul de crater Empakal, lacul Manyara.

TREBUIE SĂ ŞTII

Trebuie să-ţi iei un ghid oficial. Numele Olduvai vine din pronunţia greşită a cuvântului masai Oldupaai, care denumeşte sisalul sălbatic ce creşte peste tot în defileu.