coasta-scheletelor

Coasta Scheletelor

Parcul namibian Coasta Scheletelor este o fâşie dezolantă de dune, întinsă spre munţi şi canioane multicolore. Se presupune că numele provine de la nenumăratele schelete de pe navele eşuate aici sau ale celor care nu au reuşit să mai ajungă din nou în lumea civilizată.

În regiune cad mai puţin de 10 mm de apă anual, dar se pot vedea ceva urme de viaţă, ce rezistă aici datorită ceţurilor frecvente provocate de interacţiunea dintre curentul rece Benguela, briza din largul oceanului şi aerul uscat şi fierbinte al deşertului.

Anumite plante de deşert şi animale mici reţin această umezeală, iar altele, precum antilopa oryx, s-au adaptat şi supravieţuiesc cu apa din plantele cu care se hrănesc, rezistând săptămâni în şir fără să bea apă. Atunci când totuşi plouă, deşertul se umple de vegetaţie pentru scurt timp, iar plante precum lithops, care seamănă cu nişte pietre, înfloresc, după care intră iar în adormire până la ploaia din anul următor.

Printre animalele care se găsesc în acest ţinut izolat, întins pe 500 km la sud de râul Kunene, se numără elefantul de deşert, care se hrăneşte cu plante ce cresc alimentându-se din izvoare subterane, rinocerul negru, porcul spinos, hiena brună, leul, struţul, beisa şi antilopa săritoare, pe care le poţi zări dacă ai noroc.

Temperaturile au variaţii şocante între zi şi noapte sau între zona de coastă, unde este mereu rece, şi partea continentală, unde dimineţile sunt calde, iar după-amiezile sunt mai reci.

Turiştii care ajung în acest peisaj ireal sunt uimiţi de frumuseţea austeră a locului şi de pustietatea lui.

CE ESTE

Rezervaţie naturală într-una dintre cele mai neprimitoare regiuni din lume.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu maşina de la Windhoek, prin poarta Ugab, din sud.

CÂND SĂ TE DUCI

Vara.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Hentiesbaai, la 50 km.

TREBUIE SĂ ŞTII

Partea de sud a parcului este deschisă oricui are permis de vizitare, dar partea de nord a fost declarată zonă sălbatică şi nu sunt permise decât plimbări cu avioane de la companii autorizate. Apa şi benzina nu se găsesc decât la locul de campare Terrace Bay, aşa că trebuie să ai la tine provizii.