atolul-aldabra

Atolul Aldabra

Izolat în partea vestică a Oceanului Indian, cu o lungime de 34 km, o lăţime de 14,5 km şi având 8 m deasupra nivelului mării, Aldabra este al doilea atol din lume ca mărime.

Este alcătuit din patru insule de recife calcaroase, situate împrejurul unei lagune de 224 km2, care în timpul refluxului pierde două treimi din ape. Deşi nu e cunoscut de prea mulţi oameni, Aldabra este considerat de cercetători o minune a naturii, iar în 1982 a fost înscris în Patrimoniul Mondial.

Media amplitudinii mareei este de 2-3 m; volume mari de apă se strecoară în şi din lagună prin mici pasaje de recif şi trei canale mari. Situate majoritar în interiorul lagunei, 40 de insule mici şi stânci asigură loc de cuibărit pentru mii de fregate şi cormorani de mare cu picioare roşii.

Numeroase alte păsări vin clici, cea mai neobişnuită dintre ele fiind lişiţa nezburătoare de Aldabra, singura pasăre nezburătoare din insulele Oceanului Indian.

Izolarea atolului Aldabra a avut ca rezultat un mare nivel de endemism: 22% din speciile de plante sunt endemice. Printre animalele întâlnite aici se numără şi ţestoasa verde şi caretul, ambele aflate pe cale de dispariţie, dar cel mai celebru locuitor al atolului este ţestoasa gigant: aici se găsesc circa 100 000 de exemplare, de zece ori mai multe decât în Galapagos.

De aproape un secol, oamenii de ştiinţă studiază structura, flora şi fauna atolului care nu este locuit decât de persoanele care lucrează la mica staţiune de cercetare de aici. Terenul este ostil pentru oameni întrucât roca, fiind calcaroasă, a fost erodată, formând ţepi ascuţiţi şi gropi cu apă; pâlcuri mari de mangrove întreţin adevărate crescătorii de peşte, iar în apele lagunei.

În timpul fluxului, se găseşte o viaţă marină bogată, inclusiv rechini de recif, pisici de mare şi peştii-papagal, care efectiv năvălesc aici în căutare de hrană, ca apoi să se retragă în apele oceanului la reflux.

CE ESTE

Unul dintre cei mai mari atoli din lume, în care se găsesc circa 100 000 de ţestoase gigant din Oceanul Indian.

CUM AJUNGI ACOLO

Practic, singura modalitate de a ajunge aici este cu un vas de pasageri care pleacă din Victoria, pe insula Mahé.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-noiembrie.

CEL MAI APROPIAT ORAŞ

Victoria, pe insula Mahé (dar e drum lung până acolo, cam 1 200 km).

NU RATA

Observarea păsărilor în rezervaţia naturală de pe insula Cousin; o vizită pe frumoasa insulă La Digue; Vallée de Mai, pe insula Praslin.

TREBUIE SĂ ŞTII

Atolul Aldabra este nelocuit şi foarte izolat. Atolul Astove, care face parte din el, a fost locuit în trecut de sclavi africani care au reuşit să scape de pe o navă portugheză în 1760.