Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1989, aflorimentul Bandiagara se află la sud de Mali şi are o floră şi o faună unice în regiune.
Erodat din stânci cu o vechime de peste 400 de milioane de ani, aflorimentul separă platoul de nisip cu acelaşi nume de câmpia du Seno. Falezele uimitoare se întind de la nord-est spre sud-vest pe circa 150 km, cu înălţimi care variază între 100 m, în sud, şi 500 m, în nord.
Sezonul ploios din regiune – între iunie şi septembrie se înregistrează în medie 600 mm de precipitaţii – aduce apă care se strecoară prin fisuri şi grote pentru a ieşi din nou la suprafaţă ca izvoare la baza aflorimentului, ceea ce le permite localnicilor din tribul dogon să se ocupe cu agricultura.
Fisurile din stânci, ravenele numite thalwag, bazinele de piatră şi zonele din preajma izvoarelor au un microclimat unic; aici cresc o mulţime de plante care nu se mai găsesc împrejurul aflorimentului, unde cade prea puţină apă în timpul anului sau unde zona a fost distrusă de foc.
Aici se găsesc şi diverse animale rezidente sau migratoare, precum nectarinii cu piept roşu, papagalul cu inel trandafiriu, sfrânciocul cu cioc galben, nenumăraţi cenuşari de stâncă, fluierari egipteni, pescăruşi cu cap verde şi vulturi cu glugă, în timp ce în regiunea din jurul aflorimentului trăiesc dropii.
Printre mamiferele pe care le poţi vedea aici se numără porcul spinos şi damanul de stâncă, dar şi şacalul şi vulpea palidă, cu care indigenii dogon au o relaţie spirituală aparte.
CE ESTE
Afloriment înalt, bogat în istorie naturală, arheologie şi cultură.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu avionul până la Bandiagara, apoi cu maşina.
CÂND SĂ TE DUCI
Octombrie-februarie, ideal noiembrie sau decembrie.
CEL MAI APROPIAT ORAŞ
Bandiagara, la 44 km.
NU RATA
Arta rupestră străveche.
TREBUIE SĂ ŞTII
Ideal este să vizitezi zona însoţit de un ghid dogon.